Aκραία ρητορική ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των αποχωρήσεων

Aκραία ρητορική ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά των αποχωρήσεων

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, τότε οι κυβερνητικές αντιδράσεις του τελευταίου διημέρου, η ολομέτωπη επίθεση κατά «συμφερόντων», «οργανωμένων ομάδων» και, βεβαίως, της αντιπολίτευσης, καταδεικνύουν το μέγεθος της πίεσης που η κυβέρνηση αισθάνεται. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι η περαιτέρω αποδυναμωμένη –μετά την αποχώρηση του Γ. Λαζαρίδη– κυβερνητική πλειοψηφία των 152 βουλευτών δεν κινδυνεύει από άλλες απώλειες, η ανησυχία είναι έκδηλη. Οπως φάνηκε και στην περίπτωση Λαζαρίδη, οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη συμφωνία του Eurogroup και το Ζάππειο της περασμένης Παρασκευής δεν αποδείχθηκαν επαρκές αντίβαρο για να εξουδετερώσουν την πίεση που κυρίως οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ιδιαίτερα εκείνοι της Βόρειας Ελλάδας, εισπράττουν από τους ψηφοφόρους τους. Η αποχώρηση Λαζαρίδη ήρθε να ανατρέψει άρδην τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση διαρκείας μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από το μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου. Η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα με τη δική της δυναμική επισκίασε και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, που υπό διαφορετικές συνθήκες θα κυριαρχούσε ως το πρώτο δείγμα ανοίγματος της κυβέρνησης στο διεθνές ακροατήριο για την προσέλκυση επενδύσεων.

Η αγωνία για έναν νέο αιφνιδιασμό με αποχώρηση κάποιου ή κάποιων βουλευτών παραμένει ισχυρή και επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητες και τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Ηδη, αμέσως μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη, ήρθαν στο προσκήνιο οι συζητήσεις και προσεγγίσεις που, όπως καθίσταται σαφές, εδώ και καιρό ζυμώνονται παρασκηνιακά. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, χθες, ήταν προς τούτο σαφής (ΑΝΤ1): «Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν άλλες διαρροές, αλλά υπάρχουν και εφεδρείες», ανέφερε. Η ονοματολογία τόσο για «ύποπτους» προς αποχώρηση βουλευτές όσο και για τις «εφεδρείες» δίνει και παίρνει. Η αλήθεια είναι ότι σε σημαντικό βαθμό οι ζυμώσεις που είχαν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και οι προσεγγίσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών, είτε ανεξάρτητων είτε προερχόμενων από άλλα κόμματα, αφορούσαν το σενάριο ρήξης με τους ΑΝΕΛ, οπότε και θα ήταν – εκτιμάται– μεγαλύτερη η δεξαμενή των διατεθειμένων να στηρίξουν την κυβέρνηση. Με τα τωρινά δεδομένα, τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών Χάρη Θεοχάρη και Γιώργου Κατσιαντώνη και του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη ακούγονται πολύ έντονα. «Προσπαθώ να υπηρετήσω την ανάγκη για τρίτη συναινετική και συνθετική φωνή», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης (Ρ/Σ ΘΕΜΑ), απαντώντας σε ερώτηση για τις μελλοντικές κινήσεις του.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω αποχωρήσεις, καλλιεργώντας κλίμα συντονισμένου σχεδίου ανατροπής της και προκαταβολικά προσδίδοντας χαρακτηριστικά αργυρώνητων αποστατών σε όσους ενδεχομένως θα επέλεγαν να αποχωρήσουν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε χθεσινή δήλωσή του, μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού και τραμπούκικων επιθέσεων σε βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης», κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι προσφέρει πολιτική κάλυψη στις επιθέσεις αυτές, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, σε ολιγαρχικά επιχειρηματικά συμφέροντα που τις υποδαυλίζουν και τις υποστηρίζουν, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται.

Αμφισημία για συντάξεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τέλους. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με την περικοπή συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή