Εναλλακτικά σχέδια και εκλογικά σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

Εναλλακτικά σχέδια και εκλογικά σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κυβέρνηση να πορευθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, μέχρι την τυπική λήξη της θητείας της τον Σεπτέμβριο του 2019, μέσα σε κλίμα παρατεταμένης εκλογολογίας, το οποίο πυροδοτεί πρωτίστως ο ένας εκ των δύο εταίρων της; Οι αναφορές του κ. Πάνου Καμμένου στην πρόθεσή του να ανατρέψει την κυβέρνηση προκειμένου να εμποδίσει την κύρωση της συμφωνίας για το ονοματολογικό, όσο και αν επιχειρείται από το Μαξίμου να αποδαιμονοποιηθούν, επηρεάζουν καθοριστικά το πολιτικό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δείξει ότι αρέσκεται στο να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο τρόπος με τον οποίο ο μικρός κυβερνητικός εταίρος εκδηλώνεται εσχάτως και η υφέρπουσα απειλή που διατυπώνει ότι, τελικά, η τύχη της κυβέρνησης εξαρτάται από τις διαθέσεις του και από τους χειρισμούς που θα επιλέξει σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειες που υφίσταται εξαιτίας της συμφωνίας με τα Σκόπια, ωθούν το Μαξίμου σε εξέταση όλων των εναλλακτικών. Της αιφνίδιας κήρυξης εκλογών συμπεριλαμβανομένης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο κόμμα όσο και στην κυβέρνηση, θεωρούν ότι η συμπεριφορά του κ. Καμμένου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να χωρίσουν οι δρόμοι των δύο εταίρων, να λήξει αυτή η ετερόκλητη συμπόρευση, την οποία ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι αλλά τη δέχθηκαν αναγκαστικά, ως όχημα διατήρησης της εξουσίας. Βεβαίως, με δεδομένο ότι την εξουσία δεν επιθυμούν να τη χάσουν, θεωρούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η συγκυρία μιας ευρύτερης πολιτικής ρευστότητας, την οποία ενίσχυσε η ρήξη στην Κεντροαριστερά και η αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί κυβερνητική πλειοψηφία με νέα σύνθεση. Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε την πρόθεση του Ποταμιού να συνεχίσει μοναχική πορεία στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ωστόσο, αυτό δεν αποτρέπει εκείνους που θεωρούν ότι το Ποτάμι είναι πλέον ένα πολύ χαλαρό σχήμα και ότι οι προσωπικές στρατηγικές θα υπερισχύσουν έναντι της ενιαίας κομματικής πορείας, να ενεργοποιούν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Αλλωστε, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος τοποθετείται και πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε δημοσίως για ενδεχόμενη διάλυση του Ποταμιού στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Αντιπαράθεση

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάνοντας αναφορά στο Ποτάμι. Βεβαίως, η απάντηση ήρθε άμεσα από τον εκπρόσωπο του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος υπενθύμισε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2015, με την οποία το Ποτάμι χαρακτηριζόταν ως κόμμα που φτιάχτηκε κατ’ εντολήν συγκεκριμένων συμφερόντων. Θεωρείται πολύ δύσκολο, σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι να μετακινηθεί αυτούσιο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν προς τούτο δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του.

Η συζήτηση στο παρασκήνιο, πάντως, για την αναζήτηση νέων συμμαχιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και με την προσέλκυση μεμονωμένων βουλευτών από άλλους κομματικούς σχηματισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των ΑΝΕΛ, σε αριθμό ικανό να δώσει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παραμένει ανοιχτή και διαρκής.

Αλλωστε, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται πόλεμος χαρακωμάτων κατά του μικρού εταίρου, των ΑΝΕΛ, από εκείνους που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τη συνεργασία και, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι έχει εξαντλήσει τη σκοπιμότητα για την οποία συγκροτήθηκε. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες και ενώ σταθερά και επίμονα από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται να ταξινομηθεί η Ν.Δ. ως κόμμα που πλέον κινείται στις παρυφές της Ακροδεξιάς, ενώ οι ΑΝΕΛ έχουν μετατοπισθεί προς την Κεντροδεξιά, ήρθε το χτύπημα 12 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προερχομένων κυρίως από την κίνηση των «53+». Οι 12 κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, με επικεφαλής τους Γ. Κυρίτση, Χρ. Καραγιαννίδη και Θ. Δρίτσα, η οποία αφορούσε το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχετικά με την προμήθεια drones και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Εκεί, όπως ανέφεραν, χρησιμοποιείτο κατ’ επανάληψη η λέξη «λαθρομετανάστευση», η οποία, σύμφωνα με τους ερωτώντες, «ανήκει στη σημειολογία και φρασεολογία ακροδεξιών πολιτικών χώρων, με ξενοφοβικές συμπεριφορές και μίσος προς τη διαφορετικότητα». Μετά την παρέμβαση η επίμαχη λέξη αντικαταστάθηκε από τον όρο «παράτυπη μετανάστευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή