«Θέλω να δεσμευθώ ότι: Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επόμενη ημέρα της τραγωδίας. Ομως, δύο ημέρες μετά, σε μια συνέντευξη δύο σχεδόν ωρών, οι κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Τόσκας και οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας δεν έδωσαν ούτε μία πειστική απάντηση για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εκατόμβη των θυμάτων και στην καταστροφή στο Μάτι της Αττικής, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε πιθανούς εμπρηστές. Η κατακραυγή που προκάλεσε η αλαζονική προσέγγιση της κυβέρνησης οδήγησε τον κ. Τσίπρα την Παρασκευή σε στροφή 180 μοιρών, καθώς ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ανέλαβε με πολυήμερη καθυστέρηση την πολιτική ευθύνη για την καταστροφή. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός κινήθηκε στο τρίπτυχο: Ανασχηματισμός –όχι εκλογές–συντήρηση των σεναρίων περί «σκοτεινών κέντρων».
Σε περιδίνηση
Η κυβέρνηση ακόμη και μετά την παρέμβαση Τσίπρα βρίσκεται πλέον σε απόλυτη περιδίνηση, η εικόνα της σε επίπεδο ουσίας, αλλά και εντυπώσεων, έχει τρωθεί καίρια και το μόνο ερώτημα είναι το εύρος του πολιτικού κόστους που θα εισπράξει. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός καλείται να κάνει το επόμενο διάστημα διαχείριση ζημιών, με πρώτο βήμα τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας είχε αποφασίσει να προβεί σε «διορθωτικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εθνική τραγωδία, οι σχετικές αποφάσεις είναι πολύ πιθανόν να επισπευσθούν, όπως και ο ίδιος υπαινίχθηκε. Μάλιστα, όπως λέγεται, ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ενώ πλέον στο «τραπέζι» έχει μπει και το σενάριο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού, ώστε η κυβέρνηση να δώσει ένα στίγμα «επανεκκίνησης» μετά την άκρως προβληματική εικόνα που εξέπεμψε όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αποκορύφωμα τη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, παρόντος του κ. Τσίπρα, τη Δευτέρα μετά τις 11 το βράδυ, κατά την οποία ήταν προφανές ότι κορυφαίοι υπουργοί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δεν είχαν ουσιαστικά εικόνα του εύρους της καταστροφής.
Σε κάθε περίπτωση, θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους η παραμονή του πανταχόθεν βαλλόμενου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας Νίκου Τόσκα. Εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι όταν υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να του αντιτείνει ότι «τώρα είναι η ώρα της μάχης». Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποδοχή της παραίτησης του κ. Τόσκα δεν έγινε δεκτή, καθώς θα σηματοδοτούσε αποδοχή ευθύνης συνολικά της κυβέρνησης σε επίπεδο όχι πολιτικό, αλλά πρακτικών χειρισμών. Αντίθετα, παρά τις οργισμένες διαψεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου εξετάστηκε το ενδεχόμενο αλλαγών σε κορυφαίο επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά δεν δρομολογήθηκαν καθώς εκτιμήθηκε πως εάν υπήρχαν αλλαγές στην κορυφή της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, θα έπρεπε αυτομάτως να αποπεμφθεί και ο κ. Τόσκας.
Πάντως, τυχόν ανασχηματισμός, διορθωτικός ή ευρύς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα επαρκέσει για την έστω μερική ανάταξη του πολιτικού κλίματος. Ο όλεθρος στο Μάτι κατέδειξε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επαίρεται για την επικοινωνιακή ανάδειξη θεμάτων όπως η σκανδαλολογία, το «παλιό πολιτικό σύστημα» και η υποτιθέμενη έξοδος από τα μνημόνια, αλλά στη διαχείριση της καθημερινότητας και πρωτίστως στη διαχείριση μεγάλων κρίσεων παίρνει κάτω από τη βάση: Τόσο η καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης όσο και οι πλημμύρες στη Μάνδρα κατέδειξαν πως παρότι έχει επί σχεδόν τέσσερα χρόνια την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό και να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Παράλληλα, εκ των πραγμάτων, ο κ. Τσίπρας «χάνει» από τον σχεδιασμό του και τις προγραμματισμένες «φιέστες» με αφορμή την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος στις 21 Αυγούστου, στις οποίες είχε επενδύσει για την ενίσχυση της κυβερνητικής εικόνας. Ηδη, συζητείται οι τόνοι να κρατηθούν χαμηλοί, καθώς η τραγωδία θα είναι ακόμη ιδιαίτερα νωπή, ενώ στον πρωθυπουργό έχουν υποβληθεί εισηγήσεις να μην επισκεφθεί –όπως είχε προαναγγείλει– το Καστελλόριζο. Το ερώτημα είναι εάν σ’ αυτό το άκρως επιβαρυμένο περιβάλλον ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να παραμείνει σταθερός στον σχεδιασμό του για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 ή εάν η κυβερνητική φθορά θα έχει πλέον γεωμετρική πρόοδο, οδηγώντας σε επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.