Επικοινωνιακό τέχνασμα η κατεδάφιση αυθαιρέτων

Επικοινωνιακό τέχνασμα η κατεδάφιση αυθαιρέτων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια προσεκτική «δεύτερη ανάγνωση» όσων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είπε την προηγούμενη Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κατά την οποία η κυβέρνηση «κήρυξε τον πόλεμο στα αυθαίρετα» αποκαλύπτει ότι πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Ως γνωστόν, ο διάβολος ή στην προκειμένη περίπτωση οι πολιτικές προθέσεις, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Οπως και ο ίδιος ο υπουργός παραδέχθηκε, «φέρνουμε τροπολογία για να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία από το 1983, δηλαδή για την απόσταση 500 μέτρων από την παραλία και την προστασία της καθώς και την υπάρχουσα νομοθεσία για άλλες κατηγορίες». Αν η πολιτική βούληση ήταν να γκρεμιστούν αυθαίρετα θα είχε εφαρμοστεί η νομοθεσία. Ηταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ο τότε δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου είχαν σώσει την τελευταία στιγμή «την περιουσία των κατοίκων στα Περιβολάκια Ραφήνας από τις μπουλντόζες», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής».

Ενώ στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι 3.185 ακίνητα πρόκειται να κατεδαφιστούν, μάλιστα τα εκατό από αύριο (Δευτέρα), ο κ. Σταθάκης εξήγησε υπό την πίεση των δημοσιογραφικών ερωτήσεων ότι «προφανώς δεν θα κατεδαφιστούν αύριο 3.000 ακίνητα. Θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση με αντικειμενικά κριτήρια που θα γίνει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή 3/8, ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξή του έγινε πιο συγκεκριμένος: όχι, σε πρώτη φάση δεν θα κατεδαφιστούν κατοικίες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης για όλα τα ακίνητα που αναφέρθηκαν. «Την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την κατεδάφιση των 61 πρώτων αυθαίρετων κατασκευών στην περιφέρεια της Αττικής και συγκεκριμένα σε Μάνδρα, Λαύριο, Πεντέλη και Σαρωνικό» ανέφερε και προσέθεσε «οι συγκεκριμένες αυθαίρετες κατασκευές αφορούν, κατά κύριο λόγο, περιφράξεις στην παραλία, σε ρέματα, καθώς και σε αναδασωτέες εκτάσεις».

Ηδη, την προηγούμενη Πέμπτη, «συμβολικά» μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου, γκρεμίστηκε τμήμα περίφραξης σε παραλία της Χαλκιδικής προκειμένου να ανοίξει δίοδος προς την παραλία. Επρόκειτο για μια υπόθεση που οι κάτοικοι της περιοχής κυνηγούσαν με αιτήματα προς τη διοίκηση και προσφυγές επί πέντε χρόνια.

«Μικροαυθαιρεσίες»

Μια αποστροφή του λόγου του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αποκαλύπτει πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να τα βάλει με τα αυθαίρετα. Υπάρχουν, λοιπόν, εξόφθαλμες περιπτώσεις αυθαιρέτων και υπάρχουν και μικροαυθαιρεσίες, «δεν μιλάμε γι’ αυτές», τόνισε. «Εμείς ξεχωρίσαμε όπως ξέρετε τις μικροαυθαιρεσίες. Είναι διαφορετικό ένα αυθαίρετο κτίριο από κάποιες αυθαιρεσίες σε νόμιμο κτίριο. Οι εννιά στους δέκα Ελληνες κτίζουν νόμιμα», τόνισε με βεβαιότητα ο υπουργός. Ισως να μην το γνωρίζει ο υπουργός, αλλά ελάχιστοι από όσους κτίζουν τηρούν κατά γράμμα όσα υπαγορεύουν οι οικοδομικές άδειες που εκδίδουν. Τα υπόγεια μετατρέπονται σε χώρους κύριας κατοικίας, οι πιλοτές, οι ημιυπαίθριοι κλείνονται, τα πατάρια μέσα από τις κεραμοσκεπές κρύβουν έναν επιπλέον όροφο. Ομως, μάλλον όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά η κυβέρνηση και ο υπουργός, γι’ αυτό και έχουν προχωρήσει σε πολλές διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φροντίσει το περιβάλλον και να περιορίσει την αυθαίρετη δόμηση, και την αναρχία. «Τα περί αναδάσωσης είναι δεδομένα: θα γίνει αναδάσωση. Σε όλες τις πληγείσες περιοχές η πράξη αναδάσωσης είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο κ. Σταθάκης. Πρακτικά, δηλαδή, ο οικισμός στο Μάτι θα συνεχίσει να βρίσκεται μέσα στο δάσος.

Και όσοι είχαν αυθαίρετα θα αποζημιωθούν; Αυτή τη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της «Κ».

Στάθηκε για λίγο σκεπτικός: «Αυτή είναι μια καλή παρατήρηση. Δεν ξέρω, πρέπει να το δούμε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή