Τσίπρας: «Απόφαση εκτός μνημονίων»

Τσίπρας: «Απόφαση εκτός μνημονίων»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία φορά που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ με ένα δικό του σχέδιο, ήταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2014, όταν παρουσίασε το περίφημο «σχέδιο Θεσσαλονίκης», που αποδείχθηκε ένα σχεδόν ουτοπικό, ανεφάρμοστο πλάνο παροχών, εντελώς αποκομμένο από την οικονομική πραγματικότητα της χώρας και της οικονομίας. «Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 8 χρόνια, που πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει στη ΔΕΘ και θα παρουσιάσει το σχέδιο της δικής του κυβέρνησης», τόνισε το περασμένο Σάββατο, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας του στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ενα μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός –καθώς ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η πρωθυπουργική παρουσία του τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυστηρά προσδιορισμένη από το μνημονιακό πλαίσιο– είναι να καταφέρει να ξεπεράσει τη δυσπιστία και τις επιφυλάξεις των πολιτών έναντι εξαγγελιών για φοροελαφρύνσεις και παροχές.

Οι επαφές με τους παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας ήταν η αρχή ενός κύκλου έντονων διεργασιών, που θα συνεχισθούν ολόκληρη την εβδομάδα, με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή σύνθεση παρεμβάσεων και μέτρων, που αφορούν την κατανομή του δημοσιονομικού χώρου τον οποίο έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο η «ομπρέλα» όσων ωφεληθούν από τις παρεμβάσεις αυτές, καθώς είναι μεγάλο το εύρος των προσδοκιών από πολλές πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες, καθεμία από τις οποίες θεωρεί ότι επλήγη περισσότερο από τα μέτρα που ελήφθησαν και ιδιαίτερα από τη βαριά φορολόγηση.

Ορόσημο

Για την κυβερνητική ηγεσία η παρουσία στη ΔΕΘ αντιμετωπίζεται ως ορόσημο για να περάσει η κυβέρνηση στην αντεπίθεση, να διεκδικήσει το έδαφος που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τον μνημονιακό συμβιβασμό και να ανακτήσει την επαφή της με το εκλογικό ακροατήριο που την έφερε στην εξουσία. Η βαρύτητα δίδεται στη διεκδίκηση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε προτεραιότητα στα πιο φτωχά στρώματα και οι παρεμβάσεις προς αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες, με τη μορφή βοηθημάτων, επιδομάτων κ.λπ., έχουν παγιωθεί και επαναλαμβάνονται. Οπότε, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για τη μεσαία τάξη, που επλήγη βαριά από την υπερφορολόγηση.

Οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή αναδρομικών από μισθολογικές περικοπές που κρίθηκαν δικαστικά ως αντισυνταγματικές, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι παρεμβάσεις στα εργασιακά, είναι μερικά από τα εργαλεία που θα αξιοποιηθούν υπό μορφήν παροχών και παρεμβάσεων – μεταρρυθμίσεων. Είναι ο δημοσιονομικός χώρος των περίπου 800 εκατ. ευρώ, ο οποίος, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος (ALPHA), «μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης κατά το δοκούν». Μάλιστα, χθες, ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την υπογραφή από την υπουργό Εργασίας τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας ως «την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια». Αυτό θα επιχειρηθεί να περάσει ως κεντρικό μήνυμα της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: ότι η κυβέρνηση πλέον κινείται χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις, γεγονός που μπορεί να αφήνει ανοιχτή την καλλιέργεια προσδοκιών από πολλούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή