ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνια απολογία για τον Γ. Παπαντωνίου – Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία

Μαραθώνια απολογία για τον Γ. Παπαντωνίου – Συνεχίζεται σήμερα η διαδικασία

Μαραθώνια απολογία έδωσε χθες ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, που κατηγορείται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γιώργου Ευαγγέλου, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων για τη σύμβαση, που υπογράφηκε επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για αναβάθμιση του εξοπλιστικού προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και τον εντοπισμό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που οι ανακριτικές αρχές συνδέουν με «μαύρες» πληρωμές του πρώην υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον πρώην υπουργό για τη σύμβαση της αναβάθμισης των φρεγατών, η οποία κατά το κατηγορητήριο υπήρξε ζημιογόνος για το ελληνικό Δημόσιο, θέση την οποία αρνείται ο πρώην υπουργός και προς τούτο προσκόμισε –κατά τις ίδιες πληροφορίες– σειρά εγγράφων και επιχειρημάτων, υποστηρίζοντας πρωτίστως ότι, αν δεν είχε γίνει η σύμβαση, τότε ο ίδιος θα ήταν υπόλογος για σοβαρά αδικήματα και θα είχε προκαλέσει βλάβη στα συμφέροντα του Δημοσίου. Κατά το κατηγορητήριο, η σύμβαση για τις φρεγάτες, πάνω στην οποία στηρίζεται και η κατηγορία για το ξέπλυμα, προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο, την οποία οι ανακριτικές αρχές προσδιορίζουν στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, που μεταφράζεται στο ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του και κατά το κατηγορητήριο αποτελούν «μαύρο» χρήμα που εισέπραξε μετά την υπογραφή της σύμβασης, κομβικός κρίθηκε κατά τις ανακριτικές αρχές ο ρόλος φίλου του πρώην υπουργού, πολιτικού μηχανικού στο επάγγελμα, σε λογαριασμούς του οποίου εντοπίστηκαν καταθέσεις διάφορων χρηματικών ποσών, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες και μετά την ανάληψη χρηματικών ποσών από τον αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της γαλλικής εταιρείας που μετείχε στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, του Χαράλαμπου Μπεκατώρου, ο οποίος πλέον δεν ζει.

Κατά το κατηγορητήριο, ο ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση των «μαύρων» χρημάτων ήταν ο πολιτικός μηχανικός, ο οποίος λειτούργησε, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ως «κάλυψη» για τον πρώην υπουργό. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός από την πλευρά του θεωρεί το όλο θέμα κατασκευή «εξωφρενικού τύπου», καθώς, όπως υποστηρίζει, επιχειρείται να γίνει σύνδεση αναλήψεων από τον Χαράλαμπο Μπεκατώρο που δεν ζει και καταθέσεις ενός άλλου προσώπου, που μεταξύ τους δεν συνδέονταν, ούτε είχαν γνωριμία.

«Μετά 15 χρόνια ερευνών», φέρεται να υποστήριξε ο πρώην υπουργός, «δεν έχει προκύψει εις βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχθηκε μετά ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό». Σε άλλο σημείο της απολογίας του, αναφερόμενος στο κατηγορητήριο περί ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, φέρεται να είπε: «Οσοι προσπαθούν να συνδέσουν τις αναλήψεις μετρητών με τις καταθέσεις άλλων προσώπων, πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο Διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό. Τα περί δαιδαλωδών διαδρομών αποδεικνύουν αγνοία του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος», κάνοντας επίσης λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων».

«Ενδιάμεσος κρίκος»

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πολιτικός μηχανικός που φέρεται ως ενδιάμεσος κρίκος στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος, απολογήθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδος και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και άλλα περιοριστικά μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, όμως δεν έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τις επίμαχες καταθέσεις του.

Και ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου έδινε εξηγήσεις στους ανακριτές ώς αργά το βράδυ της Δευτέρας αρνούμενος ότι χρηματίστηκε, η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία επίσης έχει κληθεί σε απολογία, έλαβε προθεσμία για σήμερα Τρίτη το πρωί προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον της ανακρίτριας και του συνεργάτη της.

Σήμερα αναμένεται εκτός απροόπτου να ληφθεί και η απόφαση για την τύχη του πρώην υπουργού αν θα κρατηθεί προσωρινά ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.