Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Προφυλακίστηκαν ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακίστηκαν με ομόφωνη απόφαση ανακριτών και της αρμόδιας εισαγγελέως ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου για την υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Η προφυλάκισή τους αποφασίστηκε αργά χθες το βράδυ έπειτα από πολύωρη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γεωργίου Ευαγγέλου και της αρμόδιας εισαγγελέως.

Ο πρώην υπουργός, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας (άνω των 18 ωρών) απολογίας του, αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατηγορία της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος, ότι δηλαδή υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών. Υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της σύμβασης για τις φρεγάτες, ισχυριζόμενος ότι, αν την ακύρωνε, θα είχε βλάψει τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το κατηγορητήριο κατά του κ. Παπαντωνίου, που αποτέλεσε τη βάση της απολογίας του στην κ. Ζαμανίκα και τον κ. Ευαγγέλου, αριθμεί περί τις 650 σελίδες.

Ο πρώην υπουργός, που κατηγορείται ως αποδέκτης ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, τα οποία εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του στην Ελβετία με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, υποστήριξε ότι «από τις πολύχρονες έρευνες για τα οικονομικά του, δεν βρέθηκαν τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία που να συνηγορεί ότι διέπραξε παράνομη πράξη». Ανέφερε, επιπλέον, ότι τα όσα περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο αποτελούν «εξωφρενικό σενάριο».

Αρνητική για τη διάπραξη του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος υπήρξε κατά τη διάρκεια της απολογίας της και η κ. Κουράκου, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί και στην πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, καθώς διέθετε λογαριασμό σε αυτή, για τον οποίο ελέγχθηκε δικαστικά.

Ο πρώην υπουργός ολοκλήρωσε την απολογία του χθες αργά το μεσημέρι. Στη συνέχεια, εξηγήσεις παρείχε στους ειδικούς ανακριτές Διαφθοράς η σύζυγός του, η απολογία της οποίας κράτησε μέχρι αργά χθες το απόγευμα.

Μετά το πέρας και της δικής της κατάθεσης, ανακριτές και εισαγγελέας ανέλαβαν την ποινική αξιολόγηση των απολογιών και του συνόλου της ογκώδους δικογραφίας, καταλήγοντας τελικά στην απόφαση προφυλάκισης.

Πέραν της χθεσινής απολογίας του πρώην υπουργού, κατά την οποία κατηγορηματικά αρνήθηκε τα όσα οι δικαστικές αρχές του καταμαρτυρούν, εκκρεμεί στη Βουλή αίτημα των ειδικών ανακριτών για το αδίκημα της δωροδοκίας, προκειμένου το Κοινοβούλιο να αποφανθεί αν έχει ή όχι παραγραφεί.

Αν κριθεί ότι δεν έχει παραγραφεί, όπως έγινε και στην υπόθεση Novartis, η σχετική δικογραφία θα γυρίσει πίσω στη Δικαιοσύνη και ο πρώην υπουργός ενδέχεται να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπος με νέα κατηγορία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έγινε γνωστό από την υπεράσπισή του, τα στοιχεία εις βάρος του σε ό,τι αφορά την αποδοχή παράνομων πληρωμών εκτιμάται από τους ίδιους ότι δεν είναι δεμένα και γι’ αυτό γίνεται λόγος από τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του για «παρανοϊκές κατασκευές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή