Μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων: Πώς σχολιάζει τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας ο γερμανικός Τύπος

Μηχανισμός αποφυγής συγκρούσεων: Πώς σχολιάζει τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας ο γερμανικός Τύπος

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενείς οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων, επί του οποίου συμφώνησαν σε στρατιωτικό επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ο οποίος ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τη Συμμαχία.

«Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Bild που αναφέρεται στον εν λόγω μηχανισμό.

«Στα συμφραζόμενα της σύγκρουσης για τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης. Όπως ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, η διμερής συμφωνία τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη. Ο μηχανισμός αποσκοπεί στο να ”περιορίσει τον κίνδυνο επεισοδίων και ατυχημάτων στην ανατολική Μεσόγειο”». Προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής προκειμένου να μπορούν να αποκλιμακώνονται ευκολότερα συγκρούσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο. 

Αναφερόμενη στην ένταση των τελευταίων μηνών η εφημερίδα σημειώνει: «[…] Κατά διαστήματα υπήρξε σοβαρή κλιμάκωση. Διότι Άγκυρα και Αθήνα θεμελιώνουν τις αξιώσεις τους με την αποστολή πολεμικών πλοίων. Αυτό ενέτεινε την ανησυχία σε ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον κίνδυνο στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ των δυο πλευρών». 

Συμφωνία σε «σύστημα αποκλιμάκωσης»

Για το ίδιο θέμα το Spiegel: «Η σύγκρουση για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο είχε οδηγήσει τους νατοϊκούς εταίρους Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης. Τώρα όμως οι δυο χώρες συμφώνησαν σε ένα σύστημα αποκλιμάκωσης».

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό στην ηλεκτρονική του έκδοση, «μετά από ένταση πολλών εβδομάδων Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό αποτροπής στρατιωτικών συγκρούσεων. Μεταξύ άλλων δημιουργείται μια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να αποτρέπονται θαλάσσιες και εναέριες συγκρούσεις, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών-μελών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή