Πυρ ομαδόν από ΗΠΑ κατά Αγκυρας για τη δοκιμή των S-400

Πυρ ομαδόν από ΗΠΑ κατά Αγκυρας για τη δοκιμή των S-400

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, μετά και την τοποθέτηση του State Department, εξακολουθεί να πυροδοτεί η είδηση ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

«Η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 είναι απαράδεκτη συμπεριφορά από σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). Βλάπτει περαιτέρω τη συμμαχία και αποτελεί άμεση απειλή για τα μαχητικά F-35 και τα συστήματα άλλων συμμάχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Τζιμ Ρις και προσθέτει:

«Η Τουρκία και η Ρωσία έχουν μια βαθιά ιστορία διαφωνιών και συγκρούσεων. Η αναπτυσσόμενη σχέση μεταξύ αυτών των δύο εθνών που επιδιώκει ο Ερντογάν έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και του Καύκασου.

Τα συμφέροντα αυτά έρχονται σε άμεση σύγκρουση με τους μακροχρόνιους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και πυροδοτούν αστάθεια στην περιοχή».

 

Ο νόμος απαιτεί κυρώσεις εναντίον χωρών που συνεχίζουν να εμβαθύνουν την αμυντική τους σχέση με τη Ρωσία και η κυβέρνηση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Τουρκία ότι πρέπει να εγκαταλείψει τους S-400. Η θέση μου επ ‘αυτού δεν είναι νέα – ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του τα τελευταία χρόνια», αναφέρει η ανακοίνωση του Γερουσιαστή.

Δριμεία ήταν επίσης η αντίδραση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή του νιού Τζέρσει και μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ,  ο οποίος δήλωσε τα εξής:

Η σημερινή (σσ: χθεσινή)  δοκιμή από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400  συνιστά έντονη υπενθύμιση ότι η Άγκυρα δεν αποθαρρύνεται από απλές παρακλήσεις, που προέρχονται από την κυβέρνηση του κ. Τραμπ. Ο Ερντογάν αποκρίνεται μόνο σε ενέργειες, όχι σε λόγια.

Τον Ιούλιο του 2019, η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 σε σαφή παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν επιβληθεί από το νόμο CAATSA για αντιμετώπιση των εχθρών της Αμερικής. Η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε τον νόμο, αποδυναμώνοντας το χέρι μας εναντίον του Πούτιν. Έχει επίσης ενθαρρύνει τον Ερντογάν, οδηγώντας στη σημερινή δοκιμή.

«Η αποτυχία του Προέδρου Τραμπ να ακολουθήσει το νόμο και η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η εντολή του νόμου CAATSA είναι σαφής και η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει το νόμο – η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί αμέσως για την αγορά και τη χρήση αυτού του συστήματος. “

Επιπλέον, σε μήνυμά του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν, έγραψε:

Υπουργέ Πομπέο, έχετε πει επανειλημμένα τονίσει στον Ερντογάν ότι η δοκιμή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία είναι απαράδεκτη για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τώρα, πάλι, χλευάζει εσένα και τον Πρόεδρο. Πότε θα ακολουθήσετε το νόμο και θα εφαρμόσετε κυρώσεις στη βάση του CATSAA;

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή