Τριγμοί στην Αγκυρα μετά τη σύλληψη «φίλου» επιχειρηματία

Τριγμοί στην Αγκυρα μετά τη σύλληψη «φίλου» επιχειρηματία

Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με επίκεντρο τη δράση του Τούρκου επιχειρηματία Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, που με την ανοχή κάποιων Τούρκων αξιωματούχων είχε εμπλακεί σε υπόθεση «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος, προκαλεί τριγμούς στην Αγκυρα. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Οι ΗΠΑ ήδη έχουν ζητήσει την έκδοση του Κορκμάζ, ο οποίος συνελήφθη στην Αυστρία, καθώς κατηγορείται για συνεργασία σε «ξέπλυμα» χρήματος μαζί με Αμερικανούς επιχειρηματίες. Στο κατηγορητήριο των Αμερικανών εισαγγελέων υπάρχει ομολογία συνεργατών του Κορκμάζ, που αναφέρουν πως ο Τούρκος επιχειρηματίας υποστήριζε πως ένας πολιτικός με την κωδική ονομασία «ο παππούς» θα φρόντιζε να μην τους αγγίξει κανένας. Στην Τουρκία ήδη αποκαλύπτονται σχέσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μαζί του, που του παρείχαν βοήθεια.

Ο Κορκμάζ τον Δεκέμβριο του 2020 διέφυγε από την Τουρκία, χωρίς να γνωρίζει κανένας τον προορισμό του. Λίγους μήνες πριν είχε εκδοθεί εις βάρος του, από την Αρχή Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, απόφαση απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και «παγώματος» κάποιων τραπεζικών λογαριασμών του.

Η διαφυγή του είχε προκαλέσει κάποιες συζητήσεις, αλλά το ζήτημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν ο Τούρκος μαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, σε ένα από τα γνωστά πλέον βίντεο που παρουσιάζει, είχε ισχυριστεί πως ο Κορκμάζ, μία ημέρα πριν διαφύγει, είχε επισκεφθεί τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο γραφείο του. Σύμφωνα πάντα με τον ισχυρισμό, ο υπουργός ζήτησε από τον Κορκμάζ να διαγράψει χρέη 34 εκατ. δολαρίων που έπρεπε να εισπράξει από κάποιον επιχειρηματία και τον προειδοποίησε πως ενδέχεται να συλληφθεί. Την επομένη ο Κορκμάζ διέφυγε στο εξωτερικό, ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Karar, ξαφνικά τα χρέη του Ινάν Καράτς προς τον ίδιο μειώθηκαν από 40 εκατ. σε 6 εκατ. δολάρια. Ο υπουργός Εσωτερικών, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, δεν διέψευσε καμία από τις πληροφορίες.

Ηχητικά ντοκουμέντα

To ζήτημα γιγαντώθηκε από ηχητικά ντοκουμέντα που δημοσίευσαν την περασμένη εβδομάδα δημοσιογράφοι του τηλεοπτικού δικτύου HaberTurk. Σε συνομιλία του Τούρκου επιχειρηματία με τον παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του συγκεκριμένου δικτύου, Βεγίς Ατές, ο τελευταίος υποσχόταν να μεσολαβήσει με «κάποιον μεγάλο» στην Αγκυρα και ανέφερε στον Κορκμάζ πως αν του έδινε 10 εκατ. δολάρια «η υπόθεσή του θα καθάριζε». Αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας, ο Βεγίς Ατές παραιτήθηκε.

Ο Κορκμάζ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Αυστρία, όπου διέμενε το τελευταίο διάστημα, καθώς εντοπίστηκε από τις αρχές των ΗΠΑ. Το κατηγορητήριο εις βάρος του αφορά τη συνεργασία του με τους επιχειρηματίες Ιακομπ και Ισαΐαχ Κίνγκστον, οι οποίοι με πλαστά τιμολόγια εξαπάτησαν τις αμερικανικές αρχές, εισέπραξαν επιδοτήσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων, εκ των οποίαν 135 εκατ. δολάρια έστειλαν σε λογαριασμούς του Κορκμάζ για να τα «εξαφανίσει». Στο κατηγορητήριο, τα αδέλφια Κίνγκστον εμφανίζονται να λένε πως ο Τούρκος επιχειρηματίας τούς είχε αναφέρει έναν πολιτικό, τον «παππού» (grandfather), που θα φρόντιζε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην υπόθεσή τους. Στην έκθεση των εισαγγελέων δεν γίνεται αναφορά στην εθνικότητα του «παππού».

Ο Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, έως και πριν από λίγους μήνες, θεωρούνταν το «αστέρι» της επιχειρηματικότητας. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τον παρουσίαζαν ως αυτοδημιούργητο και φιλάνθρωπο που βοηθούσε τους φτωχούς της Τουρκίας. Ο επιχειρηματικός όμιλός του, SBK, διαθέτει αεροπορική εταιρεία, φαρμακευτικές και εμπορικές εταιρείες, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ξενοδοχεία της Τουρκίας, το Paramount Hotel, στο οποίο διέμεναν πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και εισαγγελείς.

Τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν πως ο Κορκμάζ, σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ και αρχίσει να μιλάει για τη δράση του και τις πιθανές σχέσεις του με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογη περίπτωση με τον Τουρκοϊρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ. Ο συγκεκριμένος, σε συνεργασία με την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank, είχε βρει τον τρόπο να παρακάμπτει το οικονομικό εμπάργκο εναντίον τoυ Ιράν. Αργότερα, σε ένα από τα ταξίδια του στις ΗΠΑ συνελήφθη, ομολόγησε πολλά και βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών. Ο Κορκμάζ, πάντως, μέχρι στιγμής δηλώνει πως δεν θα μιλήσει όπως ο Ζαράμπ και αναφέρει πως επιθυμεί να δικαστεί στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή