ΥΠΕΞ: Προσπάθεια παραπληροφόρησης από Άγκυρα – Αναληθείς οι αιτιάσεις περί παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου

ΥΠΕΞ: Προσπάθεια παραπληροφόρησης από Άγκυρα – Αναληθείς οι αιτιάσεις περί παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, υπονομεύει με τις ενέργειές της την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, υπονομεύει με τις ενέργειές της την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας αβάσιμες και αναληθείς τις αιτιάσεις της Άγκυρας περί παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα για μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες.

Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την πτήση μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη

Υπενθυμίζεται ότι προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στο ελληνικό διάβημα για την πτήση των μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη.

«Η Ελλάδα προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες», τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στα δυτικά της Ίμβρου στις 16 Μαΐου και στα δυτικά της Ενέζ στις 17 Μαΐου 2022. Η Πολεμική μας Αεροπορία στις 18 Μαΐου έδωσε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις προκλητικές παραβιάσεις, σύμφωνα με τους κανόνες αμοιβαιότητας και εμπλοκής.

Η Ελλάδα προσπαθεί για ακόμα μια φορά να διαμορφώσει την αντίληψη της διεθνούς κοινής γνώμης εναντίον της χώρας μας χρησιμοποιώντας την ένταση που ξεκίνησε με τις δικές της προκλητικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, απορρίπτουμε παντελώς τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της χώρας μας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και καταδικάζουμε σθεναρά τις ελληνικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας.

Για να μην ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Όχι σε προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα

Μήνυμα προς όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων κρατών έστειλε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, τονίζοντας πως «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο στενός συντονισμός Ελλάδας – Κύπρου σε όλα τα ζητήματα και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 87η ημέρα ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή