ΗΠΑ – Τουρκία: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν

ΗΠΑ – Τουρκία: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν

Στήριξε το αίτημα Ερντογάν για εκσυγχρονισμό των F-16, αλλά το Κογκρέσο κρατάει τα κλειδιά των εξελίξεων

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έφερε ως αποτέλεσμα να κλειστεί το ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στo πλαίσιo της συνόδου της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η βοηθός υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Σελέστε Ουαλάντερ δήλωσε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας», ωστόσο η συζήτηση στη συνάντηση δεν περιορίστηκε εκεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε «τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία», κάνοντας σαφές στον κ. Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον δεν εγκρίνει την επιθετική στάση που τηρεί έναντι της Αθήνας και ότι δεν επιθυμεί ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των F-16, που έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε στήριξη, επισημαίνοντας όμως την αίρεση της ψήφισής της από το Κογκρέσο. «Θα εργαστώ για να επιλύσω το θέμα των F-16 και θα προσπαθήσω για να περάσει από το Κογκρέσο», φέρεται να είπε, σύμφωνα με τουρκικές πηγές.

ΗΠΑ – Τουρκία: Ηρεμα νερά στο Αιγαίο ζήτησε ο Μπάιντεν από τον Ερντογάν-1

Αλλωστε και νωρίτερα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος από τη Μαδρίτη είχε επιβεβαιώσει πως «τεχνικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη αναφορικά με το αίτημα της Αγκυρας για F-16», αλλά και καταστήσει σαφές πως «το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει τον τελευταίο λόγο όταν πρόκειται για τέτοιες πωλήσεις όπλων».

Ο Τούρκος πρόεδρος στη σύνοδο κορυφής δεν αναφέρθηκε σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

Σήμερα οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο είναι τελείως αρνητικοί για την Τουρκία. Στην έναρξη της συνάντησης, που ήταν διάρκειας 70 λεπτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη συμφωνία αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως και για τις προσπάθειες της Αγκυρας στο ζήτημα της επίλυσης της κρίσης των σιτηρών. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η χώρα του προσπαθεί να εφαρμόσει «πολιτική ισορροπιών» στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και να βοηθήσει στα ζητήματα των σιτηρών και της ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν θα επιχειρούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη της Ουάσιγκτον για στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Το ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ άλλαξε και τη ρητορική της Τουρκίας, με τον Ερντογάν στην τοποθέτησή του στη σύνοδο να μην κάνει αναφορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών ή την αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους, αλλά επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας, όπου όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη ρωσική εισβολή εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία.

Στην Τουρκία η κυβέρνηση υποστηρίζει πως με την επίτευξη της συμφωνίας η Αγκυρα εξασφάλισε τα συμφέροντά της και έκανε πολλά βήματα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, υποστηρίζουν πως εκτός από την άρση του εμπάργκο των όπλων της Σουηδίας προς την Τουρκία, αυτό που εξασφάλισε η τουρκική κυβέρνηση είναι πολλές υποσχέσεις, όμως δίχως καμία δέσμευση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα στείλει σε Σουηδία και Φινλανδία επιστολή «υπενθύμισης» του αιτήματος έκδοσης 33 μελών των PKK και FETO.

Ενίσχυση δυνάμεων

Τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη έχει ενισχύσει το Πεντάγωνο φθάνοντας στις 100.000, από 80.000 πριν από τα Χριστούγεννα.
• Πολωνία: Μόνιμο αρχηγείο 5ου σώματος στρατού των ΗΠΑ, λόχος διοίκησης, τάγμα υποστήριξης. 
• Ρουμανία: Αποστολή ταξιαρχίας ταχείας ανάπτυξης, που θα ενισχύσει τις ηλεκτρονικές και τεχνολογικές ικανότητες του ρουμανικού στρατού.
• Βαλτική: Αύξηση αριθμού αρμάτων μάχης, αεροσκαφών, αντιαεροπορικών και ειδικών δυνάμεων.
• Ισπανία: Αύξηση αντιτορπιλικών στον ναύσταθμο της Ρότα, από τέσσερα σε έξι. 
• Βρετανία: Δύο πτέρυγες μάχης μαχητικών F-35. Δύο επιπλέον πτέρυγες μάχης αποτελούμενες από γερασμένα, αλλά αξιόμαχα βρετανικά Typhoon βρίσκονται σε ετοιμότητα για τυχόν καταιγίδα παραβιάσεων του εναέριου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη.
• Γερμανία: Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, λόχος διοίκησης, τάγμα αεράμυνας, λόχος υποστήριξης, λόχος διοίκησης μηχανικού.
• Ιταλία: Συστοιχία αντιαεροπορικών πυροβόλων μέσου βεληνεκούς. Εντατική χρήση της νατοϊκής αεροπορικής βάσης του Αβιάνο με στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης του εναέριου χώρου πάνω από την Ανατολική Ευρώπη και την Αδριατική Θάλασσα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή