Ενόχληση Ακάρ για το μπλόκο στα F-16: «Η διαδικασία συνεχίζεται – Το ελληνικό λόμπι προκαλεί προβλήματα»

Ενόχληση Ακάρ για το μπλόκο στα F-16: «Η διαδικασία συνεχίζεται – Το ελληνικό λόμπι προκαλεί προβλήματα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι συνεχίζεται κανονικά η προσπάθεια πώλησης F-16 από την Ούασιγκτον στην Άγκυρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι συνεχίζεται κανονικά η πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, παρά το πρόσφατο μπλόκο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έπειτα από πρωτοβουλία Ελληνοαμερικάνων βουλευτών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διαμήνυσε ότι «η διαδικασία συνεχίζεται» και ότι η Άγκυρα παρακολουθεί στενά το θέμα και θα συνεχίσει τις εργασίες σε στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν όροι όπως “θα σου δώσω αυτό, αλλά δεν θα κάνεις εκείνο”. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική και θα βρεθεί μια σωστή λύση», επισήμανε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα της Τουρκίας συμβαδίζουν με τις σχέσεις με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, ο Ακάρ δεν δίστασε να επιτεθεί στην Ελλάδα για το εμπόδιο αυτό στην αγορά F-16 από τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι χώρα μας διόγκωσε το όλο θέμα «σε διαστάσεις που δεν μπορούν εξηγηθούν με βάση τους κανόνες των διεθνών σχέσεων».

«Με διάφορες πρωτοβουλίες, η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις στρατιωτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό F-16», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιτέθηκε και στο «ελληνικό λόμπι» που έφερε την τροπολογία για το μπλόκο στην πώληση F-16, κατηγορώντας το για παραπληροφόρηση. Συγκεκριμένα, είπε: «Κάποια ομάδα νομοθετών έχει προκαλέσει προβλήματα με παραπληροφόρηση και χειρισμούς. Περιμένουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πέσουν σε αυτό το παιχνίδι».

H τροπολογία που ενόχλησε την Άγκυρα

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπερψηφίστηκε από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που μπλοκάρει τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, όπως επίσης και να εκκινήσει πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό τους.

Η τροπολογία, που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Φρανκ Παλόνε και Κρις Πάπας, εγκρίθηκε με 244 ψήφους υπέρ έναντι 179 κατά.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία θέτει ένα «παραθυράκι» για την πώληση F-16 στην Τουρκία, αν η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και αν περιγράψει αναλυτικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή