Υψηλοί τόνοι από τον Ακάρ

Προκλήσεις, απειλές και διεκδικήσεις από τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αγκυρα ανεβάζει τους τόνους με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με καθημερινές δηλώσεις του να κατηγορεί την Αθήνα και να απειλεί με «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε οποιοδήποτε νησί.

Ενώ ο κ. Ακάρ τονίζει πως θεωρεί πρόκληση τις επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές, την ίδια ώρα κατηγορεί τους Ελληνες πολιτικούς πως φταίνε για την αύξηση της έντασης! «Κυρίως ορισμένοι πολιτικοί και αξιωματικοί για να συγκαλύψουν, να επισκιάσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση με την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πρώτο ελικοπτεροφόρο της γειτονικής χώρας που θα έχει την ονομασία «Anadolu».

«Με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική κάθε πρωί ξυπνούν και οπωσδήποτε θέτουν ένα θέμα και κάνουν ό,τι μπορούν για να εντείνουν την κατάσταση. Αλλη μια απάτη τους είναι ότι τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας κατά κάποιο τρόπο τα παρουσιάζουν και τα μετατρέπουν σε προβλήματα Τουρκίας – ΗΠΑ, Τουρκίας – ΝΑΤΟ, Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε ο κ. Ακάρ.

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο επίσπευσης των τουρκικών εκλογών για 30 Απριλίου ή 14 Μαΐου.

Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο υπουργός Aμυνας της Τουρκίας ανέφερε πως η Τουρκία «δεν δέχεται καμία επέκταση (σ.σ. χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας. Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό;».

O κ. Ακάρ αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά καθώς ισχυρίστηκε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν περίπου 3.000 νησιά που ανήκουν στην Ελλάδα. Βέβαια δεν ανήκουν όλα στην Ελλάδα. Υπάρχουν νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Στα νησιά τα οποία τους ανήκουν, και βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας τα επισκέπτονται υπουργοί τους, αξιωματούχοι, στρατηγοί, ναύαρχοι. Ολα αυτά δεν είναι προκλήσεις;».

Πάντως, ο έγκυρος πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Hurriyet Σεντάτ Εργκίν αναφέρει πως στην Αγκυρα υπάρχει έντονη ανησυχία για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Η σημασία του ζητήματος των F-16 πηγάζει από το γεγονός ότι αφορά άμεσα την ισορροπία δυνάμεων Τουρκίας – Ελλάδας στο Αιγαίο. Διότι, εκτός από τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale, που άρχισε να αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία, έχει ήδη ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των F-16 πριν από την Τουρκία. Στην Αγκυρα προκαλεί ανησυχία πως εάν η Τουρκία αποτύχει να ξεκινήσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα και όταν ληφθούν υπόψη τα νέα αεροσκάφη που θα αγοράσει η Ελλάδα, η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στο Αιγαίο θα στραφεί υπέρ της Ελλάδας», αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Εργκίν.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, καθώς δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να διεξαχθούν σε ημερομηνία νωρίτερα από τη 18η Ιουνίου που είναι προγραμματισμένες. Στον τουρκικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλούν για εκλογές στην Τουρκία στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου.

Μεθοδεύσεις Ερντογάν στον δρόμο προς τις κάλπες   

Με τις πληροφορίες για επίσπευση των εκλογών στην Τουρκία να πληθαίνουν, το Politico περιγράφει μια στρατηγική αδίστακτης εργαλειοποίησης κάθε μέσου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την επικράτηση στις εκλογές. 

Στο άρθρο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά από τότε που το AKP, το κόμμα του Ερντογάν, ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει μια σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής. Ο πληθωρισμός «τρέχει» πάνω από 80% ετησίως, η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί.   

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν –ο οποίος κυβερνάει όλο και πιο αυταρχικά μετά την αλλαγή του συντάγματος– αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, με το AKP να λαμβάνει μόλις το 30%. Φυσικά, η απάντησή του υπήρξε χαρακτηριστικά βάναυση τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές μέτωπο, τονίζει ο συντάκτης του άρθρου.  

Παρά τις διαφωνίες από την Ουάσιγκτον αλλά και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν απειλεί να στείλει τανκς στη Συρία, προσπαθώντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Φαίνεται αποφασισμένος να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας.  

Η Ελλάδα 

Το άρθρο συνεχίζει: «Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί να πλήξει τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα, εν μέσω κατασκευασμένων διαφωνιών για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου, την Κύπρο και την υποτιθέμενη “στρατιωτικοποίηση” των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο – αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά εξαιρετικά απίθανη».   

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε απαραίτητο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Κατάφερε επίσης να υποστηρίξει την Ουκρανία –μεταξύ άλλων με πωλήσεις drones–, διατηρώντας παράλληλα εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και χωρίς να διακυβεύσει την προσωπική σχέση του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή να προκαλέσει την οργή της Δύσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα.  

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου  

Οπως τονίζεται, την ίδια ώρα στην Τουρκία ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τη Δικαιοσύνη, που δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία της, με στόχο να αποκλείσει τους πιο ισχυρούς πιθανούς αντιπάλους του. 

Το άρθρο κάνει αναφορά στην υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, για τον οποίο λέει ότι πρόκειται για μια δημοφιλή προσωπικότητα του κοσμικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θα μπορούσε να είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία. Με τις μεθοδεύσεις του Ερντογάν μπορεί να του απαγορευθεί να είναι υποψήφιος, συνεχίζει το άρθρο.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή