Παραλήρημα Τσελίκ κατά Ελλάδας με φόντο το προσφυγικό

Παραλήρημα Τσελίκ κατά Ελλάδας με φόντο το προσφυγικό

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, κατηγορεί την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στον απόηχο του ναυαγίου στην Πύλο.

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υιοθετώντας γραμμή πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε διατυπωθεί προ ημερών στη -σχετική με το ναυάγιο στην Πύλο- επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ότι «μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

«Πρόσφατα, ένα σκάφος με 600 μετανάστες βυθίστηκε ενώ η Ελληνική Ακτοφυλακή προσπαθούσε να το απωθήσει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ή στα ιταλικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με άλλες. Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή έρευνας για το θέμα αυτό και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι […] Οι Ελληνες τρυπούν βάρκες και άνθρωποι αφήνονται να πεθάνουν. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Ε.Ε. δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτή τη φορά οι ενέργειες της Ελληνικής Ακτοφυλακής θα πρέπει να εξεταστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας ανθρώπων. Η Ελληνική Ακτοφυλακή μετατρέπει τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο μεταναστών μπροστά στα μάτια μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ. 

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι για το ίδιο θέμα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε δώσει στη δημοσιότητα προ ημερών μια πολύ διαφορετική σε περιεχόμενο ανακοίνωση, μέσω της οποίας καλούσε «τη διεθνή κοινότητα να μοιραστεί τις ευθύνες και τα βάρη και να εργαστεί συλλογικά για την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών των μεταναστευτικών ροών». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή