Η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία περνά από την Καλαμάτα

Η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία περνά από την Καλαμάτα

Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος μετατρέπεται σε μια από τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές βάσεις στον κόσμο.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας για ισραηλινά οπλικά συστήματα και την 
κυοφορούμενη συνεργασία σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης της αμυντικής 
βιομηχανίας, στη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό 
του, Ιώβ Γκάλαντ, συζητήθηκε εκτενώς το νέο Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο της Καλαμάτας, το οποίο από άποψη κόστους και σπουδαιότητας αποτελεί την κορωνίδα της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας.

Η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, στην οποία από το 1970 εκπαιδεύεται το σύνολο των Ελλήνων Ικάρων, μετατρέπεται σε μια από τις πιο σύγχρονες εκπαιδευτικές βάσεις στον κόσμο με δυνατότητες που λίγες αεροπορίες διαθέτουν.

Στην τελική ευθεία

Τα εκπαιδευτικά Τ-2 Buckeye «γράφουν» τις τελευταίες ώρες τους στον αέρα και σύντομα θα αποσυρθούν, μετά από 48 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι ο τελευταίος χρήστης του θρυλικού εκπαιδευτικού στον κόσμο.

Τη θέση των Τ-2 στην προκεχωρημένη και επιχειρησιακή εκπαίδευση των Ικάρων θα πάρει το νέο εκπαιδευτικό ιταλικής κατασκευής Μ-346 που προσφέρει μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών που προσομοιάζουν τις πτητικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των μαχητικών 5ης γενιάς.

Η αλλαγή θα γίνει με την επόμενη σειρά ιπταμένων η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την εκπαίδευση της στις αρχές του 2024, όταν στα υπόστεγα της 120 ΠΕΑ της Καλαμάτας θα βρίσκονται έξι από τα συνολικά δέκα Μ-346 που προβλέπει η συμφωνία με την ισραηλινή ELBIT. Οι παραλαβές των νέων αεροσκαφών θα συνεχιστούν με ρυθμό παράδοσης δύο ανά εξάμηνο. Σταδιακά θα αυξηθούν και οι διαθεσιμότητες των Τ-6 με τους ισραηλινούς να δεσμεύονται για την απόδοση 25 αεροσκαφών σε πτήσιμη κατάσταση ενώ εξασφαλίζεται και η υποστήριξη τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκπαίδευση των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τους Ισραηλινούς που έχουν εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Καλαμάτα, ώστε με τη σειρά τους να αναλάβουν την εκπαίδευση των Ελλήνων και ξένων Ικάρων της 120 ΠΕΑ.

«Ετοιμοπόλεμοι»

Αρμόδιες πηγές εξηγούν στην «Κ» ότι οι Ίκαροι που θα εκπαιδευτούν στα Μ-346 θα αποφοιτούν «ετοιμοπόλεμοι» έχοντας εξοικειωθεί σε όλα τα επιχειρησιακά σενάρια που αναλαμβάνουν οι Μοίρες των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροπλάνο μπορεί να προσομοιώσει όλη τη φαρέτρα των βλημάτων αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τη λειτουργία ραντάρ AESA και αισθητήρων που διαθέτουν τα πιο σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Ακόμη και εν ώρα πτήσης, ο εκπαιδευτής μπορεί να ενεργοποιήσει επιθετικά και αμυντικά σενάρια ώστε ο εκπαιδευόμενος να εξοικειωθεί στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών ενώ όλες οι λειτουργίες του αεροσκάφους είναι διαθέσιμες και στους σταθμούς εδάφους όπου οι χειριστές μπορούν να εξασκηθούν ανώδυνα και ανέξοδα, όπως αναφέρουν αξιωματικοί με εμπειρία στον συγκεκριμένο τύπο.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας με την Ιερουσαλήμ, η Αθήνα βολιδοσκοπεί ήδη την επέκταση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Μ-346. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται η απόκτηση προβολικού συστήματος επί κάσκας και συστήματος νυκτερινής όρασης ενώ στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται και η δυνατότητα διασύνδεσης των σταθμών εδάφους με τα αεροπλάνα, ώστε να είναι εφικτή η παράλληλη εκπαίδευση στο έδαφος και τον αέρα, δυνατότητα που χρησιμοποιούν, προς το παρόν, μόνο οι Ισραηλινοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή