Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Τα θέματα και τα «αγκάθια» της ατζέντας

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν: Τα θέματα και τα «αγκάθια» της ατζέντας

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επανεκκίνηση του διαλόγου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γεμάτη ατζέντα μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν. Οι συζητήσεις αναμένεται να κινηθούν γύρω από το επικείμενο ραντεβού των δύο ηγετών, Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας Γεραπετρίτη – Φιντάν, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την επανεκκίνηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το πλαίσιο, μάλιστα, του πολιτικού διαλόγου – ο οποίος περιλαμβάνει και τις διερευνητικές επαφές – πρόκειται να αναβαθμιστεί σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών ενώ αναμένεται να καθοριστούν και τα επόμενα βήματα για τη θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η απουσία εντάσεων στο πεδίο και οι χαμηλοί τόνοι που τηρήθηκαν από την Άγκυρα διευκολύνουν τις συζητήσεις, ωστόσο, δεν λείπουν και τα «αγκάθια» όπως το επεισόδιο στην Πύλα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ αλλά και η εμμονή της Άγκυρας στην αμφισβήτηση των ορίων του FIRΑθηνών.

Τρία περιστατικά στο FIR

Αν και από τις αρχές Φεβρουαρίου οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών μηδενίστηκαν καταγράφοντας ένα ασυνήθιστο ρεκόρ, για πρώτη φορά από το 1974, εντούτοις δεν λείπουν ορισμένα περιστατικά που προκαλούν ενόχληση στην Αθήνα.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σε τρεις περιπτώσεις τουρκικά F-16 εισήλθαν εντός του FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 14 Ιουλίου από ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών που συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση «Neptune Strike» σε περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Παρόλο που η άσκηση προέβλεπε συνεκπαίδευση ελληνικών και τουρκικών F-16, ένα αρκετά σπάνιο σενάριο που είχε πολλά χρόνια να συμβεί, για να φτάσουν τα τουρκικά αεροσκάφη στον χώρο που είχε δεσμευτεί για την άσκηση εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης με αποτέλεσμα να αναγνωριστούν και να αναχαιτιστούν από άλλο ζεύγος ελληνικών μαχητικών.

Το ίδιο «σενάριο» παίχτηκε σε επανάληψη στις 21 Αυγούστου. Δύο τουρκικά F-16 προχώρησαν σε παράβαση του FIR Αθηνών μεταβαίνοντας στην περιοχή άσκησης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Σε αυτή την περίπτωση δεν συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά αλλά αμερικανικά F-18 που απονειώθηκαν από το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βρίσκονταν και τουρκικές μονάδες επιφανείας που συμμετείχαν στη νατοϊκή δύναμη SNMG-2. 

Δύο ημέρες αργότερα, στις 23 Αυγούστου, τα τουρκικά F-16 «επέστρεψαν» στην ίδια περιοχή για συνεκπαίδευση με τις αμερικανικές δυνάμεις και πάλι όμως, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής από τις Σμηναρχίες Μάχης των νησιών, απογειώθηκαν για την αναγνώριση και την αναχαίτιση τους, όπως άλλωστε προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι η αμφισβήτηση των ορίων ελληνικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο (FIR & SAR) αποτελεί πάγια θέση της Τουρκίας, η οποία μονομερώς και μέσω της κατάθεσης χαρτών στον ΟΗΕ προσπαθεί να επεκτείνει τα δικά της όρια μέχρι το μέσον του Αιγαίου.

Προκλήσεις ασφαλείας

Στη Σλοβενία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο «Bled Strategic Forum», στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» ηγέτες κρατών, υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι κρατών και οργανισμών.

Στο συνέδριο με θέμα «Αλληλεγγύη για τη Διεθνή Ασφάλεια» πρόκειται να συζητηθούν υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις ασφαλείας στο διεθνές γεωστρατηγικό περιβάλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή