Η τουρκική πλευρά για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Η τουρκική πλευρά για τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Οσα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τον «χωρίς όρους» διάλογο, τους «ομογενείς» της Τουρκίας, τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, τις τρομοκρατικές οργανώσεις και την θετική ατζέντα ενόψει των συναντήσεων σε Θεσσαλονίκη και Νέα Υόρκη.

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μίλησε για ελληνοτουρκικό «διάλογο χωρίς όρους» αλλά αναφέρθηκε και στο «διεθνές δίκαιο».

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έθιξε μεν το θέμα της μειονότητας αναφερόμενος όμως σε «ομογενείς» και όχι σε αυτό που η τουρκική πλευρά επιμένει να αποκαλεί «τουρκική μειονότητα», ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη προστασίας των οθωμανικών μνημείων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σχετικά με το Κυπριακό, δεν είπε πολλά. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η Άγκυρα περιμένει από την Αθήνα συνεργασία στο μέτωπο της αντιμετώπισης οργανώσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από την τουρκική πλευρά τρομοκρατικές.    

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον άνευ όρων διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στη βάση των κοινών συμφερόντων σε όλους τους τομείς. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση το διεθνές δίκαιο, σεβόμενοι τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Γεραπετρίτη στην Άγκυρα.  

«Aξιολογήσαμε διεξοδικά τα προβλήματά μας στα πλαίσια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τα έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν. Εστιάσαμε στην επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα και συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων», προσέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και με τον συνάδελφό μου για το Κυπριακό. Οι απόψεις μας για τη λύση του Κυπριακού είναι ξεκάθαρες. Ως δύο εγγυήτριες χώρες, θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν ο οποίος όμως αναφέρθηκε και στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. «Συζητήσαμε επίσης τα βήματα που μπορούν να γίνουν για τη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Είμαστε ικανοποιημένοι με την καλή λειτουργία του κοινού σχεδίου δράσης για αυτό το θέμα», δήλωσε.

«Οι υφυπουργοί μας θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα. Μεταφέραμε ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από τους γείτονές μας στον αγώνα μας κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως είναι το FETO, το PKK και το DHKPC», δήλωσε ο κ. Φιντάν.

«Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού. Δεν θέλουμε να δούμε άλλους θανάτους στο Αιγαίο», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των «ομογενών» που ζουν στην Ελλάδα.

«Ως ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας μας αξιολογήσαμε τα προβλήματα των ομογενών μας που ζουν στην Ελλάδα. Εχουμε ηδη εφαρμόσει θετικές ενέργειες για τις μειονότητες που ζουν στη χώρα μας. Την  ίδια εποικοδομητική θέση περιμένουμε και για τους ομογενείς μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αναπαλαίωση των Οθωμανικών μνημείων. Τονίσαμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε.

«Η αναβίωση των διαύλων διαλόγου είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς και επιβεβαιώσαμε αμοιβαία τις επιθυμίες μας για τη συνέχισή του», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή