Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας τα αμερικανικά ελικόπτερα μετά τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας τα αμερικανικά ελικόπτερα μετά τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας αναμένεται να μετασταθμεύσουν φέτος τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας αναμένεται να μετασταθμεύσουν φέτος τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, καθώς το Στεφανοβίκειο παραμένει ακόμη κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην επικοινωνία που είχε πρόσφατα με τους Αμερικανούς, αντιπρότεινε τη χρήση του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας, λύση την οποία φαίνεται να αποδέχεται η άλλη πλευρά.

Εντός των επόμενων ημερών, μάλιστα, κλιμάκιο αξιωματικών της 3ης CAB (Combat Aviation Brigade) των ΗΠΑ που βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη στην Ευρώπη, πρόκειται να επισκεφθεί την έδρα του 3ου ΤΕΑΣ και της Σχολής Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις.

Η επιλογή αεροδρομίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αν και δεν αποκλείεται η μεταστάθμευση των αμερικανικών ελικοπτέρων να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες, καθώς ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την άφιξή τους εντός Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα διαμηνύεται ότι η παρουσία των Αμερικανών στην Ελλάδα είναι εξόχως σημαντική, τόσο για γεωστρατηγικούς λόγους όσο και για τη συνεκπαίδευση με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Βάση με πλεονεκτήματα

Ανώτατα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού με τα οποία επικοινώνησε η «Κ», επισημαίνουν ότι η επιλογή της Αλεξάνδρειας είναι η καλύτερη δυνατή για μία σειρά από λόγους. Ενας από τους σημαντικότερους είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το αεροδρόμιο και εξυπηρετεί τη γρήγορη μετακίνηση των ελικοπτέρων.

Πρόκειται, άλλωστε, για το λιμάνι που χρησιμοποίησαν ως «είσοδο» οι Αμερικανοί για τη μετακίνησή τους σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μόλις τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve».

Ενας ακόμη λόγος που προκρίνεται η Αλεξάνδρεια, είναι ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή που έχουν συνηθίσει να εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί χειριστές.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας τα αμερικανικά ελικόπτερα μετά τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο-1
Φωτογραφία: 3rd US Combat Aviation Brigade 

Ο λόγος που αρχικώς επελέγη το Στεφανοβίκειο έχει να κάνει με την ποικιλία του προσφερόμενου πεδίου εκπαίδευσης, καθώς στην ίδια «έξοδο» το ελικόπτερο μπορούσε να επιχειρήσει τόσο σε ορεινό όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον ενώ η εγγύτητα του πεδίου βολής Λιτοχώρου έδινε τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών με πραγματικά πυρά όλων των τύπων, όπως πύραυλοι Hellfire, ρουκέτες Hydra και πολυβόλα των 30 και 50 χιλιοστών.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ημαθίας, αν και εκ διαμέτρου αντίθετο σε σχέση με το Στεφανοβίκειο, βρίσκεται εξίσου κοντά στις περιοχές εκπαίδευσης που προτιμούν οι Αμερικανοί.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας τα αμερικανικά ελικόπτερα μετά τις πλημμύρες στο Στεφανοβίκειο-2
Φωτογραφία: 3rd US Combat Aviation Brigade 

Εξάλλου, η Αλεξάνδρεια διαθέτει και τους χώρους αλλά και το προσωπικό για να υποστηρίξει τα μέσα και το προσωπικό της 3ης CAB. Τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές του αεροδρομίου αναβαθμίστηκαν σημαντικά με την κατασκευή νέων υποστέγων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά Apache και Blackhawk. Οσο για τη φιλοξενία των πληρωμάτων, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι προκρίνεται η λύση της διαμονής τους σε γειτονικά στρατόπεδα.

«Εκτός μάχης» το Στεφανοβίκειο

Η επιλογή της Αλεξάνδρειας έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο υπέστη σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες. Σχεδόν η συνολική έκταση του αεροδρομίου παραμένει «βυθισμένη» εντός των ορίων της λίμνης Κάρλας, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την κακοκαιρία Daniel.

Αξιωματικοί με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να γίνει πλήρης αποτίμηση των ζημιών, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι το αεροδρόμιο να εγκαταλειφθεί και η 1η ΤΑΞΑΣ να μεταφερθεί σε νέα βάση, είτε στην Αλεξάνδρεια είτε στα Μέγαρα. Προς το παρόν, τα ελικόπτερα της Ταξιαρχίας παραμένουν μοιρασμένα στην 111 και την 110 Πτέρυγα Μάχης και το προσωπικό στο 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα ελικόπτερα μετακινήθηκαν από το Στεφανοβίκειο, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο χρόνος μετακίνησης και αν έχουν υποστεί ζημιές όσα βρίσκονταν μέσα στα υπόστεγα όταν πλημμύρισε η βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT