Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια μέτρα

Μητσοτάκης: Να αποφύγουμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια μέτρα

«Πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για «ιδιοκτησία» του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους-μέλους, αλλά και δημοσιονομική ευελιξία, με αντάλλαγμα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, τάχθηκε εκ νέου από τη Γερμανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ενα νέο κεφάλαιο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όπου είχαμε πολύ μεγάλη λιτότητα και δρακόντεια δημοσιονομικά μέτρα με αποτέλεσμα ένα νέο κύκλο ύφεσης και αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών μας στόχων».

Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της και τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», είπε. 

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής. Είναι δέσμευσή μου προς τους Ελληνες πολίτες να μην ξαναπεράσουμε ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στο μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πλέον μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. Είμαι περισσότερο αισιόδοξος πλέον, καθώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει πλέον μεγαλύτερη κατανόηση για το ζήτημα».

«Διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια Ερντογάν για τη Χαμάς»

Σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε συμφωνήσει με την Τουρκία σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα».

«Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente. Εχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις».

«Εχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT