Διπλωματικές πηγές: Χωρίς πρόοδο στο θέμα Μπελέρη, η Ελλάδα δεν συναινεί στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Διπλωματικές πηγές: Χωρίς πρόοδο στο θέμα Μπελέρη, η Ελλάδα δεν συναινεί στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Τη θέση της Ελλάδας ότι δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, επανέλαβαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην aλβανική πλευρά. Η Ελλάδα συναίνεσε στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αίρεση ότι μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας πρέπει να υπάρξει μια σαφής κίνηση προς την κατεύθυνση αποκατάστασης της πολιτικής βούλησης του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας. Δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αλλά μια καθαρά πολιτική – διοικητική απόφαση σημείωναν οι ίδιοι διπλωματικοί παράγοντες, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ζητά δικαστική απόφαση ούτε παρεμβαίνει, αλλά αυτό που ζητά είναι να δοθεί στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας η άδεια να ορκιστεί και να μπορεί να ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που προετοιμάζει τα θέματα της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, στα οποία περιλαμβάνεται και η διεύρυνση της Ε.Ε., θα συζητήσει και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επαναβεβαιώνουν την πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. και θα ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας. Οι διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα ξεκινήσουν μόλις εκπληρωθούν επαρκώς τα κριτήρια, σύμφωνα με το σχέδιο αυτό.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, απορρίφθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρρας. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε έπειτα από αρκετές αναβολές, καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά την προεξόφληση του αποτελέσματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Σε συνέντευξή του (A2CNN) ο κ. Ράμα είχε υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του δικαστηρίου, αφού νωρίτερα υπογράμμισε ότι «ακόμη και να γυρίσει ανάποδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πέραν του στρατηγικού συμφέροντος της Αλβανίας, το οποίο είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών της Δικαιοσύνης».

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT