Δένδιας: Η Ελλάδα συμπαραγωγός των αμερικανικών φρεγατών Constellation

Δένδιας: Η Ελλάδα συμπαραγωγός των αμερικανικών φρεγατών Constellation

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μελετάται η «ενδιάμεση λύση» των Παράκτιων Περιπολικών LCS, που προσφέρονται δωρεάν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα μπαίνει ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, ενώ, αναφέρθηκε και την κλάση Παράκτιων Περιπολικών LCS που παραλαμβάνει δωρεάν η Ελλάδα από τα αποθέματα του αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και θα λειτουργήσουν ως «ενδιάμεση λύση» για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Στόλου.

«Μελετάμε και την ενδιάμεση λύση των LCS, που μας προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ, αλλά πέραν αυτού, θέλω να σας πω ότι συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς, Constellation. Ηδη στις 16 Ιανουαρίου 2024 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία. Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξαρχής. Δηλαδή στον σχεδιασμό του. Σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Και να λειτουργήσει ως φάρος για να αποδείξει τις δυνατότητες της Ελλάδας στην παραγωγή πλατφορμών και συστημάτων στον 21ο αιώνα», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δένδιας: Η Ελλάδα συμπαραγωγός των αμερικανικών φρεγατών Constellation-1
Φωτ.: AP/ Business Wire

Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας αναφέρθηκε και στην επικείμενη προμήθεια F-35, διευκρινίζοντας ότι όσα λέγονται στον δημόσιο διάλογο περί του τελικού κόστους είναι πρώιμα. «Οσον αφορά στα F-35, βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας. Κατά συνέπεια, τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο, περί κόστους κ.λπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Εγκαιρα, με σοβαρότητα και αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία, μια πολύπλοκη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειρίζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τέτοιες υποθέσεις και, επίσης, ότι θα υπάρχει πάντοτε σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση του πολιτικού κόσμου», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή