Ευρωκοινοβούλιο: Αρση ασυλίας για Ε. Καϊλή και Γ. Κύρτσο

Ευρωκοινοβούλιο: Αρση ασυλίας για Ε. Καϊλή και Γ. Κύρτσο

Η ψηφοφορία και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε με ανάταση χειρός. Ποιες υποθέσεις αφορά

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτών Εύας Καϊλή και Γιώργου Κύρτσου, για διαφορετικές υποθέσεις, αποφάσισε την Τρίτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία και στις δύο περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε με ανάταση χειρός, όπως προβλέπει η διαδικασία.

Αναφορικά με τον κ. Κύρτσο, η άρση της ασυλίας έρχεται κατόπιν αιτήματος του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Το αίτημα άρσης της ασυλίας διαβιβάστηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 27 Ιουνίου και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 10 Ιουλίου 2023.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, σε σχέση με ποινική δίωξη για μη καταβολή συγκεκριμένου ποσού που οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και νόμιμος εκπρόσωπος της εκδοτικής εταιρείας Free Sunday.

Σε σχέση με την κ. Καϊλή, η απόφαση της Ολομέλειας για άρση της ασυλίας της, έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς.

Την υπόθεση είχε κινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, το Δεκέμβρη του 2022, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής ασυλίας της, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Επισημαίνεται πως η υπόθεση για την οποία ήρθη η ασυλία της κ. Καϊλή δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το λεγόμενο «Qatargate».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή