Μητσοτάκης σε Μόντι: Πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα – Ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα και εμπόριο

Μητσοτάκης σε Μόντι: Πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα – Ενίσχυση της συνεργασίας σε άμυνα και εμπόριο

Για σημαντική εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός και ο Ινδός ομόλογός του

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σημαντική εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας μέχρι το 2030, έκαναν λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του Ναρέντρα Μόντι, κατά τις κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση των διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Νέο Δελχί.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε νωρίτερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, στο Rashtrapati Bhavan, όπου και τους υποδέχθηκε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη η Ελλάδα

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Ινδία, επισημαίνοντας ότι είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα εδώ και 16 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, τόνισε ότι η κοινή δήλωση που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο είναι σε εφαρμογή.

Εκανε επίσης λόγο για σημαντικότατη πρόοδο στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στην ασφάλεια, την άμυνα και την κυβερνοασφάλεια.

Τόνισε μάλιστα ότι χάρη στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης το μέλλον είναι λαμπρότερο και «αρκεί να δει τον χάρτη κανείς για να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην Ευρώπη». «Βεβαίως για να πετύχουμε αυτά πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι και όσον αφορά τις εμπορικές συναλλαγές, διπλασιάζοντας το διμερές εμπόριο μέχρι το 2030 – γιατί όχι και νωρίτερα».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι όπως η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε μάλιστα μεταξύ άλλων ότι «εστιάζουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη ναυτιλία, στις υποδομές και θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής».

«Στον κ. Μόντι βρήκα έναν πραγματικό φίλο και ηγέτη», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας θα ενισχυθούν λόγω της εταιρικής συμφωνίας που υπέγραψαν.

«Είμαι σίγουρος ότι θα ενδυναμώσουμε την κινητικότητα, ώστε να ενισχυθεί η μόνιμη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί το τράφικινγκ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μόντι: «Εξόχως ικανοποιητικές» οι συνομιλίες

Ο Ινδός πρωθυπουργός αναφέρθηκε, κατά τις δηλώσεις του, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο και υποστήριξε πως η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία αποτελεί μια «εκπληκτική ευκαιρία».

Δήλωσε μάλιστα ότι οι σημερινές συζητήσεις ήταν «εξόχως ικανοποιητικές», υπογραμμίζοντας και από την πλευρά του ότι στόχος είναι ο διπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι το 2030.

Ο κ. Μόντι δήλωσε επίσης πως υπάρχουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας και στον τομέα της άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, ο Ινδός πρωθυπουργός επισήμανε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση των ΑΕΙ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα νέο σχέδιο δράσης με αφορμή τα 95 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι τομείς – κλειδιά για τη διμερή συνεργασία

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τον στόχο μιας πιο συστηματοποιημένης επαφής και διασύνδεσης ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της ψηφιοποίησης, των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και των υποδομών και κέντρων logistics, τομέας στον οποίο, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για ινδικές εταιρείες, λόγω της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τη συνεργασία στην άμυνα, την εκπαίδευση και στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων.

Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Τζαγκντίπ Ντανκάρ. Στη συνάντησή τους συζητήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, οι κοινές προκλήσεις των δύο χωρών και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή