Αντιπρόεδρος CHP: Η Ελλάδα κυνηγά τις φιλοδοξίες της με «φαινομενικά αθώα» έργα

Αντιπρόεδρος CHP: Η Ελλάδα κυνηγά τις φιλοδοξίες της με «φαινομενικά αθώα» έργα

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, Γιάνκι Μπαγτζίογλου αναφέρθηκε στην ανακήρυξη των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της διοργάνωσης στην Ελλάδα του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, Γιάνκι Μπαγτζίογλου αναφέρθηκε στην ανακήρυξη των δύο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της διοργάνωσης στην Ελλάδα του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Cumhuriyet, ο αντιπρόεδρος του CHP έκανε λόγο για «προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για διεκδικήσεις στο Αιγαίο».

Σχολίασε πως η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει τη «σοφία» της προκειμένου να ανακηρύξει, προς το συμφέρον της, «Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές», «σε περιοχές που θα κριθούν κατάλληλες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των ορίων της θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζονται από τον ΟΗΕ και στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας».

Αναφερόμενος στην αμυντική στρατηγική της Ελλάδας, τόνισε πως αυτή περιλαμβάνει τον διάλογο «προκειμένου να αναπτύξει σχέσεις με κράτη που θα στηρίξουν τις θέσεις της, να κερδίσει χρόνο με κράτη με τα οποία έχει διαφωνίες και να διατηρήσει το status quo». Περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτρεπτική ικανότητα «μέσω συνεργασίας με κράτη σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο» και άμυνα «μέσω της επιτάχυνσης των εξοπλισμών» και «κυρίως με την προμήθεια νέων πλοίων και αεροσκαφών».

Ερωτηθείς εάν η πρωτοβουλία της Ελλάδα για την ανακήρυξη των δύο θαλασσιών πάρκων μπορεί να «κρύβει» κάτι άλλο, σημείωσε πως η Ελλάδα «σε ορισμένες περιόδους στοχεύει να επιτύχει τις πολιτικές της φιλοδοξίες με “φαινομενικά αθώα” έργα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η επιστημονική έρευνα».

Επικαλέστηκε δε δημοσίευμα της «Κ» για να αναφερθεί στις ερευνητικές δραστηριότητες που προγραμματίζονται στο Αιγαίο, «με εξοπλισμό σεισμικής έρευνας που θα αποκτηθεί με τη στήριξη της Ε.Ε.» «Είναι πολύ πιθανό ότι ορισμένες από τις περιοχές στις οποίες θα διεξαχθούν οι έρευνες να συμπίπτουν με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Απαντώντας τι μπορεί να κάνει η Τουρκία εναντίον της ελληνικής πρωτοβουλίας, αναφέρθηκε στις «Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές» που κατά τον ίδιο οφείλει να ανακηρύξει η Τουρκία, λέγοντας πως «θα πρέπει να καταχωρηθούν ενώπιον της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του συντονιστή».

Με πληροφορίες από Cumhuriyet

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT