Τουρκία: Επαναφορά των γκρίζων ζωνών μέσω του πάρκου

Τουρκία: Επαναφορά των γκρίζων ζωνών μέσω του πάρκου

Hταν η πρώτη ημέρα της θρησκευτικής γιορτής του μπαϊραμιού. Ηταν μεσάνυχτα. Κι όμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε αναγκαίο εκείνη την ημέρα και ώρα να εκδώσει ανακοίνωση για την πρόθεση της Αθήνας να οριοθετήσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο για την προστασία της βιοποικιλότητας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν η πρώτη ημέρα της θρησκευτικής γιορτής του μπαϊραμιού. Ηταν μεσάνυχτα. Κι όμως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκρινε αναγκαίο εκείνη την ημέρα και ώρα να εκδώσει ανακοίνωση για την πρόθεση της Αθήνας να οριοθετήσει θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Γιατί;

Η δημοσίευση του χάρτη με τα όρια του πάρκου ερμηνεύθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα ως προσπάθεια της Ελλάδας να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο. Ακολούθησαν δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, που υποστήριξε πως «η Αθήνα προβοκάρει την εξομάλυνση των σχέσεων», όπως και διαρροές από το υπουργείο Αμυνας πως «η Τουρκία είναι σε ετοιμότητα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο». Πάντως, όλες αυτές τις ημέρες οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα παρέμεναν, παρά τις δηλώσεις, ανοιχτοί.

Αυτό που υποστηρίζουν στην Αγκυρα είναι πως το δίκαιο της θάλασσας ορίζει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων και πως η Ελλάδα προτίμησε να μην κάνει καμία διαβούλευση με την Τουρκία στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στο Αιγαίο.

Το δεύτερο και το κρισιμότερο θέμα, που προκάλεσε τη σκληρή αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, είναι η θεωρία των γκρίζων ζωνών. Ο ελληνικός χάρτης για τα θαλάσσια πάρκα περιλαμβάνει και πολλά νησιά, νησίδες και γεωγραφικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, «δεν εκχωρήθηκε ρητά στην Ελλάδα». Η τουρκική εφημερίδα Milliyet αναφέρει πως «μερικοί από αυτούς τους αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Καθένας από αυτούς τους βράχους, που εμπίπτουν στον ορισμό του νησιού στο διεθνές δίκαιο, έχει και χωρικά ύδατα. Η διαμάχη για την κυριαρχία στα νησιά εγείρει επίσης το ερώτημα σε ποιον ανήκουν τα χωρικά ύδατα γύρω από αυτές τις νησίδες. Σε ένα περιβάλλον όπου το ζήτημα των χωρικών υδάτων δεν έχει ακόμη επιλυθεί, η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο θεωρείται απόπειρα παραβίασης των δικαιωμάτων της Τουρκίας».

Η αναζωπύρωση της θεωρίας των γκρίζων ζωνών δεν εμπόδισε τις συνεννοήσεις και τις συναντήσεις αξιωματούχων των δυο χωρών για την προετοιμασία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και άλλες επαφές. Ο διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού της Ελλάδας, ταξίαρχος Βαρδής Χαρκιανάκης, επισκέφθηκε την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Αδριανούπολη στις 16-17 Απριλίου. Ο διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού επισκέφθηκε επίσης την 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στην Ελλάδα.

Εκείνο που αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες είναι πως αυτό που κατάφεραν οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα είναι να διαφωνούν, χωρίς να προκαλείται μεγάλη κρίση, ωστόσο παραδέχονται πως το θέμα με τα θαλάσσια πάρκα είναι μια απόδειξη των δυσκολιών που υπάρχουν για την επίλυση της διαφοράς για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή