«Αν τα ανοίγαμε όλα, ίσως φθάναμε σε 10.000 κρούσματα»

«Αν τα ανοίγαμε όλα, ίσως φθάναμε σε 10.000 κρούσματα»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με μια δύσκολη όσο και απαραίτητη άσκηση λεπτών ισορροπιών βρέθηκε το τελευταίο τριήμερο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς κλήθηκε να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα της εορταστικής περιόδου λόγω κορωνοϊού, αλλά και να δώσει μάχη με ένα ισχυρό μπλοκ χωρών στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για τις περαιτέρω ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τελικά το «οριακό» άνοιγμα της οικονομίας, καθώς θα λειτουργήσουν μόνο κομμωτήρια και μικρά βιβλιοπωλεία, αλλά και το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away. Ο πρωθυπουργός, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, επί της ουσίας υιοθέτησε τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που ήταν κάθετα αρνητικοί σε περαιτέρω χαλάρωση λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως ανησυχητικά μηνύματα προέκυπταν και από στατιστικές μελέτες για την πορεία της πανδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε έρευνα που εκτιμά ως πιθανό σενάριο ότι, εάν αίρονταν ταυτόχρονα κατά την εορταστική περίοδο οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και άνοιγαν το λιανεμπόριο και τα malls, τα κρούσματα τον Ιανουάριο μπορεί και να υπερέβαιναν τις 10.000 ημερησίως.

Οπως προαναφέρθηκε, η απόφαση του κ. Μητσοτάκη εδράστηκε στις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων και ειδικότερα σε τρία δεδομένα:

• Πρώτον, στον κίνδυνο, με αφετηρία τα δυτικά προάστια, να υπήρχε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου –σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη– λόγω του όγκου του πληθυσμού η κατάσταση μπορούσε να καταστεί πραγματικά ανεξέλεγκτη.

• Δεύτερον, στην προοπτική του εμβολίου. Το φως στο βάθος του τούνελ δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ανοίξει ευκολότερα τον κρατικό «κουμπαρά», συνεχίζοντας και τους πρώτους μήνες του νέου έτους τη στήριξη πληττόμενων εργαζομένων και επιχειρήσεων.

• Τρίτον, η αργή μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και της συνεπαγόμενης πίεσης στο ΕΣΥ επί της ουσίας ακύρωσε την εναλλακτική ενός lockdown τύπου «ακορντεόν», βάσει του οποίου η οικονομία θα άνοιγε κατά την εορταστική περίοδο και θα ακολουθούσε επαναφορά των αυστηρών μέτρων εάν εμφανιζόταν νέα έξαρση της πανδημίας. 

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο τραπέζι των ειδικών, αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, τέθηκε και το ενδεχόμενο να ανοίξουν μόνο οι «καθαρές» περιοχές της χώρας. Ομως, η συγκεκριμένη επιλογή τελικά δεν υιοθετήθηκε: Οι περιφερειακές ενότητες με μικρό επιδημιολογικό φορτίο είναι μόλις 20, από τις 74 συνολικά, τα στοιχεία είναι ευμετάβλητα, ενώ υπήρχαν και φόβοι για πολιτικές «παρενέργειες». Ετσι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα αυστηρότερα μέτρα, παρότι εκφράζονται φόβοι ότι οι μετακινήσεις σε σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί να οδηγήσουν σε νέα έξαρση των κρουσμάτων.

«Αν τα ανοίγαμε όλα, ίσως φθάναμε σε 10.000 κρούσματα»-1

Το δεύτερο καυτό μέτωπο που κλήθηκε να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης ήταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε προχθές. Η Αθήνα δεν θριαμβολογεί με το κείμενο συμπερασμάτων, αλλά θεωρεί ότι στις Βρυξέλλες έγιναν κάποια βήματα μπροστά, με τη διεύρυνση των κυρώσεων κατά προσώπων και οντοτήτων, καθώς και την «εντολή» προς Μπορέλ ενόψει Μαρτίου. Οπως σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, «οι κυρώσεις δεν ήταν αυτοσκοπός, καθώς ένα σκληρό πακέτο μπορεί να καθιστούσε ακόμη πιο απρόβλεπτο τον Ερντογάν». 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές πως δεν μπορούσε να προβεί σε ακραίους χειρισμούς, όπως η απειλή για βέτο, που θα έθετε σε διακινδύνευση τα μείζονα, όπως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα προσβλέπει σε κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να προσμετρηθεί πως, πέραν των συμφερόντων μεμονωμένων χωρών, όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν αποτελούν προτεραιότητα στην παρούσα φάση συνολικά για την Ευρώπη, καθώς κυριαρχούν άλλα θέματα, όπως ο κορωνοϊός, ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός και το Brexit. 

Το ερώτημα πάντως που κυριαρχεί στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής είναι η στάση που θα τηρήσει εφεξής ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς μάλιστα ο χρόνος για την ανάληψη της αμερικανικής διοίκησης από τον Τζο Μπάιντεν μετράει αντίστροφα. Ορισμένοι θεωρούν πως η νέα έξοδος του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο και η αμφισβήτηση εθνικών δικαιωμάτων δεν θα αργήσει. Αλλοι, πάλι, εκτιμούν πως η Αγκυρα θα είναι πιο προσεκτική μετά και την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο και δεν αποκλείουν να παίξει το χαρτί των διερευνητικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή