Η διπλή φιλοσοφία του ανασχηματισμού

Η διπλή φιλοσοφία του ανασχηματισμού

Η στροφή στο λαϊκό στοιχείο και ο ανοικτός δίαυλος με τον «κεντρώο» χώρο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, τι είδους ανασχηματισμός ήταν αυτός; Επιστροφή στο κόμμα ή και κάτι άλλο; Η προσεκτική ανάγνωση των αλλαγών δείχνει πως ο πρωθυπουργός δεν κινήθηκε μονοδιάστατα, αλλά πάνω σε δύο πυλώνες που ισορροπούν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρώτος πυλώνας είναι πως ήθελε σαφώς να ενισχύσει την κυβέρνησή του με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να μεταγγίσει στο νέο σχήμα αφενός περισσότερο λαϊκό στοιχείο, που δεδομένα έλειπε από την πρώτη κυβέρνηση, και αφετέρου –είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά– να έχει μια κυβέρνηση πιο «ετοιμοπόλεμη» στην περίπτωση που αποφασίσει να στήσει κάλπες εντός του 2021. Και πράγματι, από τα 13 νέα πρόσωπα που συνολικά εισήλθαν στην κυβέρνηση τα 11 είναι βουλευτές. Και από τους 11 βουλευτές οι 10, πλην του Γιώργου Αμυρά, προέρχονται από τη βάση της παράταξης. Πολλοί πάντως λόγω της εισόδου πολλών βουλευτών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην κυβέρνηση, αλλά και συγκεκριμένων επιλογών –όπως για παράδειγμα του Μάκη Βορίδη στο Εσωτερικών ή της Σοφίας Βούλτεψη στο Μετανάστευσης– είπαν πως η κυβέρνηση έστριψε πολύ δεξιά. Αυτό είναι η μισή αλήθεια. 

Και είναι η μισή αλήθεια, γιατί την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης –και αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας του ανασχηματισμού– μπορεί να μη συνέχισε τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ, όπως είχε ξεκινήσει κατά την πρώτη του κυβέρνηση, αλλά κράτησε αδιατάρακτη τη σχέση του με τον κεντρώο χώρο, κάνοντας τρεις επιλογές με άρωμα Ποταμιού που κανείς δεν περίμενε: Πρώτον, στο νέο σχήμα μπήκε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ιδρυτικό στέλεχος του Ποταμιού, ο οποίος ανήκει βεβαίως στο καθαρόαιμο φιλελεύθερο πολιτικό μπλοκ και είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι που γίνεται μέλος ελληνικής κυβέρνησης. Η επιλογή κρατάει «ζεστή» την κυβέρνηση με έναν κόσμο που δεν έχει δεξιά χαρακτηριστικά και δεν ενθουσιάστηκε με την υφυπουργοποίηση πολιτικών όπως ο Γιώργος Στύλιος και ο Κώστας Κατσαφάδος. 

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η αξιοποίηση του Γιώργου Αμυρά. Εναλλακτικός, με αμιγώς φιλελεύθερες ιδέες και επαφές εκτός της παραδοσιακής Ν.Δ., η είσοδός του στο σχήμα, ως υφυπουργού Περιβάλλοντος, είχε την ίδια πολιτική στόχευση με αυτή του κ. Γιατρομανωλάκη. Η επιλογή του κ. Αμυρά, άλλωστε, ήταν υπέρβαση για τον Κυρ. Μητσοτάκη καθώς εξελέγη τέταρτος στα Ιωάννινα. 

«Κερασάκι» στην τούρτα ήταν η επιλογή Μητσοτάκη να διατηρήσει –κόντρα σε όλες τις προβλέψεις– τον Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού. Πρόκειται για προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού, στην οποία έπαιξαν ρόλο οι κεντρώες καταβολές του υπ. Τουρισμού. Η απόφαση άλλωστε συνιστά μια ισχυρή «πάσα» στον κ. Θεοχάρη, καθώς είναι βέβαιο πως φέτος ο τουρισμός αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι, αφού αρκετά τουριστικά γραφεία βλέπουν αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Στην επιλογή πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιήσει περισσότερο Ποτάμι και όχι ΠΑΣΟΚ, ίσως παίζει ρόλο και κάτι ακόμη: ο πρωθυπουργός δεν θέλει ενόψει και πιθανών πολιτικών εξελίξεων να χαλάσει περαιτέρω τις σχέσεις του με την κ. Γεννηματά, καθώς ανάλογα και με τις εξελίξεις ένα πιο δυνατό ΚΙΝΑΛ μπορεί να είναι πιο χρήσιμο από ένα ημιθανές. 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει σε πρώτο πλάνο τον μαραθώνιο των εμβολιασμών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 20 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ξεκινώντας από τους πολίτες ηλικίας 85 άνω, ενώ από αύριο, 11 Ιανουαρίου, όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν αυτόματα μήνυμα που θα τους ενημερώνει για το ραντεβού τους. Η κατηγορία αυτή πολιτών θα λάβει δύο sms και θα πρέπει να επιβεβαιώσει και τα δύο εντός τριών ημερών. Ταυτόχρονα, ανοίγει και η πλατφόρμα emvolio.gov.gr. για να κλείσουν ραντεβού όσοι δεν έχουν κάνει εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή