Παρακολουθήσεις: Μαραθώνια η συνεδρίαση στην επιτροπή Θεσμών – Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Παρακολουθήσεις: Μαραθώνια η συνεδρίαση στην επιτροπή Θεσμών – Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Πρόσωπα - «κλειδιά» στην υπόθεση δεν ανέφεραν κάτι συγκεκριμένο για τα αίτια της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, ούτε όμως και για το εάν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες άλλων πολιτικών προσώπων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επίκληση του απορρήτου, όσον αφορά την ουσία των υποθέσεων που χειρίζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πρόσωπα- «κλειδιά» στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων που προσκλήθηκαν στη μαραθώνια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σήμερα, δεν ανέφεραν κάτι συγκεκριμένο για τα αίτια της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ν. Ανδρουλάκη, ούτε όμως και για το εάν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες άλλων πολιτικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενοι το απόρρητο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αρνήθηκαν να απαντήσουν είτε θετικά είτε αρνητικά σε ερωτήσεις αναφορικά με το αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ πολιτικοί, ή για το περιεχόμενη της υπόθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων και ο τέως γγ του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, όσο και η εποπτεύουσα της Υπηρεσίας εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου.

Επί του απορρήτου, φέρεται να μίλησε και ο έτερος προσκληθείς εισαγγελέας Κ. Τζαβέλας. Άλλες πληροφορίες φέρουν τον κ. Κοντολέοντα να αρνείται να μιλήσει σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ο φάκελος που αφορά τον κ. Ν. Ανδρουλάκη, ενώ παράλληλα φέρεται να πρόσθεσε ότι το πρωθυπουργικό γραφείο ενημερωνόταν με υπηρεσιακά σημειώματα μόνο όταν κρινόταν απαραίτητο από τα αποτελέσματα σε περιπτώσεις παρακολουθήσεων και όχι πριν γίνουν οι επισυνδέσεις.

Παράλληλα και στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Βλάχου φέρεται να σημειώνει μόνο πώς το αίτημα για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη είχε, όπως προβλέπεται, τις απαραίτητες υπογραφές στελεχών της ΕΥΠ, και συνοδευόταν από όλα τα στοιχεία που καθιστούν την επισύνδεση απαραίτητη.

Επιπροσθέτως, στον τέως διοικητή της ΕΥΠ αποδίδεται η επισήμανση ότι τόσο για τις επίμαχες υποθέσεις της συγκυρίας όσο και για όλες τις άλλες κατά την τελευταία τριετία, δεν υπήρχε εκ των προτέρων ενημέρωση του πρωθυπουργικού γραφείου, και πως εκ των υστέρων στέλνοντας υπηρεσιακά ενημερωτικά σημειώματα μόνο όταν κάτι τέτοιο καθίστατο απαραίτητο από τα αποτελέσματα των ερευνών.

Ως γνωστόν, η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιείτο βάσει του Κανονισμού και καθώς αφορούσε θέματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σε περιβάλλον αυστηρών μέτρων προστασίας και απορρήτου ως προς τα όσα θα λέγονταν κατά την διάρκεια της. Ωστόσο, πληροφορίες έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία, ορισμένες εξ αυτών αντικρουόμενες, χωρίς να υπάρχει εξαιτίας των προαναφερόμενων κανονιστικών δεσμεύσεων δυνατότητα επιβεβαίωσής τους.

Άλλες πληροφορίες φέρουν τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) Γ. Ρουμπάτη, να μην επικαλείται το απόρρητο και να σημειώνει ότι επί των ημερών του δεν παρακολουθούνταν πολιτικοί.

Στον κ. Τζαβάρα, επίσης, αλλά και στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, αποδίδεται η επισήμανση πως δεν υπάρχει ζήτημα απορρήτου εντός της Επιτροπής Θεσμών.

Τέλος, σε ερωτήσεις αναφορικά με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για παρακολούθηση των τηλεφώνων του πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα και του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Σπ. Σαγιά, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι άκουγαν τα δύο πολιτικά πρόσωπα επειδή αυτά συνομιλούσαν με άτομα των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν, και όχι διότι υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των πολιτικών.

Ωστόσο, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες, όπως αποδίδονται και σε συνδυασμό με όσα φέρεται να είπε και ο κ. Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου), τόσο για το αν υπήρχε επισύνδεση των τηλεφώνων των δύο πολιτικών προσώπων, όσο και πότε αυτή άρχισε.

Σημειώνεται επιπροσθέτως ότι στον κ. Ρουμπάτη αποδίδεται και η θέση πως επισύνδεση όταν γίνεται από την ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη.

Ως προς την Επιτροπή Θεσμών υπενθυμίζεται ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα αίτημα του ΠΑΣΟΚ να δοθεί στα μέλη της ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης Ανδρουλάκη.

Η συνέχεια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης του θέματος, αναμένεται να δοθεί πιθανώς την ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή