Στο 80% η πληρότητα ξενοδοχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

Στο 80% η πληρότητα ξενοδοχείων στην ηπειρωτική Ελλάδα για τα Χριστούγεννα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρότητα  που αγγίζει κατά μέσον όρο το 80% στα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που λειτουργούν κατά την περίοδο των φετινών Χριστουγέννων αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ενώ εντόνως ανοδικά κινείται η πληρότητα και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Το κλίμα είναι θετικό και για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των εορτών ημέρες, όπου υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά δωμάτια», σημειώνει. Ομως η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη σε περιοχές με χιονοδρομικά κέντρα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητικό χιόνι για την αθλητική αυτή δραστηριότητα, κάτι που όμως είναι πολύ πιθανό να αλλάξει σύντομα.

Στα Καλάβρυτα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την πληρότητα να πλησιάζει το 100%, για την Πρωτοχρονιά φτάνει στο 80%, ενώ για τα Φώτα στο 65%-70%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΠΟΞ. Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμη καλύτερο είναι στα Τρίκαλα, όπου η πληρότητα έχει φθάσει στο ανώτερο σημείο και ίδια φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.

Στη Μαγνησία, στην πλειονότητα των ξενοδοχείων είναι αρκετά καλή η κίνηση για τα Χριστούγεννα, ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα.

Ειδικά ο Βόλος εμφανίζει μεγάλη πληρότητα έως και τις 8 Ιανουαρίου. Στην Αρκαδία, στην Ημαθία και στη Δράμα η πληρότητα κυμαίνεται για τα Χριστούγεννα κοντά στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα καταφέρουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από κυρίως Ελληνες επισκέπτες.

Στα Ιωάννινα τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά η πληρότητα αγγίζει ήδη το 70%. Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%.

Την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, πάντως, προειδοποιεί πως στους πιο πολλούς τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και έχει θετικό οικονομικό αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις μόνο κατά τις εορτές. Για τον λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της αργίας της «Λευκής Εβδομάδας» στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Η ΠΟΞ ζητεί επίσης μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραξενοδοχίας. «Τα παραπάνω έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό για πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες για να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους, στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή