Ομηροι καθηγητές της Ιατρικής στο ΑΠΘ

Ομηροι καθηγητές της Ιατρικής στο ΑΠΘ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοιτητές θεωρούν ότι πρέπει να έχουν λόγο για το τι θα διδαχθούν στο πανεπιστήμιο και απαιτούν να τον επιβάλλουν στους καθηγητές τους και, εύλογα, στους υπόλοιπους συμφοιτητές τους. Επίσης, απαιτούν να μπορούν να προάγονται έστω κι αν δεν διαθέτουν γνώσεις βασικών μαθημάτων, αλλά και να έχουν μακράς διαρκείας εξεταστικές εις βάρος της διδασκαλίας. Συνέβη στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Οταν οι καθηγητές ομόφωνα αρνήθηκαν τον φοιτητικό… τσαμπουκά, οι φοιτητές τούς κράτησαν επί δυόμισι ώρες ομήρους.

Ειδικότερα, στη χθεσινή γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η πρόταση για αλλαγή του προγράμματος σπουδών της σχολής με την προσθήκη νέων μαθημάτων. Οπως εξήγησε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων της σχολής και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, Ιωάννης Νηματούδης, η αλλαγή αυτή είχε αρχίσει να μελετάται εδώ και πέντε χρόνια. Το τρέχον πρόγραμμα ισχύει από τη δεκαετία του ’70 και, εύλογα, οι διδάσκοντες της σχολής έκριναν ότι πρέπει να ανανεωθεί με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική επιστήμη. Ενδεικτικά, με το νέο πρόγραμμα προστίθεται το μάθημα της γηριατρικής καθώς και της παιδοψυχιατρικής, η οποία από το 1985 έχει γίνει ξεχωριστή ειδικότητα της ψυχιατρικής. Επίσης, στο πρόγραμμα θα προστεθούν διάφορα μαθήματα κλινικής εξειδίκευσης των υποψήφιων γιατρών.

Από την άλλη, προβλέπονται νέες διαδικασίες στον τρόπο προαγωγής ανά εξάμηνο και στις εξεταστικές περιόδους. Εφεξής οι φοιτητές θα μπορούν να φοιτούν στο 3ο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξετασθεί με επιτυχία στα 2/3 των μαθημάτων των δύο πρώτων ετών. Παράλληλα, οι χρονικές περίοδοι των εξετάσεων θα περιοριστούν σε τρεις εβδομάδες ώστε να αυξηθούν οι ημέρες διδασκαλίας.

Ωστόσο, ομάδα φοιτητών, οι οποίοι αντιτίθενται στις προτεινόμενες αλλαγές, αρχικά προσπάθησε να εμποδίσει την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης της σχολής. Ετσι, από την αρχή τις συνεδρίασης είχαν σταθεί έξω από την αίθουσα της συνέλευσης και φώναζαν συνθήματα κατά του νέου προγράμματος. Ομως οι καθηγητές ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, και έτσι η συνεδρίαση συνεχίσθηκε και εγκρίθηκε η πρόταση. Οταν οι καθηγητές επιχείρησαν να βγουν και καθώς οι φοιτητές, που φέρονται προσκείμενοι στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, πληροφορήθηκαν την απόφαση, απέκλεισαν την έξοδο της αίθουσας, απαιτώντας από τους καθηγητές να αλλάξουν θέση. Η ομηρία, σύμφωνα με τον κ. Νηματούδη, διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες, όσο μάλλον και το πείσμα των φοιτητών που προσέκρουσαν στην αδιαπραγμάτευτη απόφαση των καθηγητών τους.

Οι φοιτητές θεωρούν ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα και, κυρίως, στην οργάνωση των εξετάσεων εντατικοποιούν τις σπουδές τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Νηματούδης, οι αλλαγές ετέθησαν σε διαβούλευση εντός της σχολής εδώ και καιρό. Από την άλλη, η ισχύουσα κατάσταση με τις μακράς διαρκείας εξεταστικές περιόδους έχει μετατρέψει τη σχολή σε εξεταστικό κέντρο, όπως δυστυχώς συμβαίνει και σε άλλες ιατρικές σχολές της χώρας.

Η ομάδα φοιτητών αποχώρησε διαμηνύοντας πως θα προχωρήσει σε κατάληψη της Γραμματείας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή