«Δεν θα περάσει», το μήνυμα από Ελλάδα – Ισραήλ

«Δεν θα περάσει», το μήνυμα από Ελλάδα – Ισραήλ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βεβήλωσης μνημείων για το Ολοκαύτωμα, αλλά και τους βανδαλισμούς εβραϊκών νεκροταφείων από ακραίους που διέπονται από ρατσιστικές και αντισημιτικές απόψεις, η χώρα μας με το Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση των φαινομένων της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού. Την ίδια στιγμή, την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε η βεβήλωση για πολλοστή φορά, πριν από λίγες ημέρες, του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Ο πρώτος διμερής διάλογος μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν περιλαμβάνονταν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί, δικαστικοί και άλλοι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, καθώς και ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ειδικεύονται στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την πρεσβεία του Ισραήλ. Τις εργασίες άνοιξε η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη.

Οι στόχοι

Οι συζητήσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων επικεντρώθηκαν σε τρόπους καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ποινική έρευνα για εγκλήματα μίσους, στην εκπαίδευση εισαγγελέων και δικαστών, στην ανίχνευση και δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων μίσους, στις διαδικασίες αντιμετώπισης του αντισημιτισμού καθώς και στην ανάλυση τρόπων αντιμετώπισης των αντισημιτικών περιστατικών στην Ελλάδα.

Ο διμερής διάλογος αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τη σκιά των επανειλημμένων βεβηλώσεων των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, του βανδαλισμού εβραϊκών νεκροταφείων και χώρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και των εκφράσεων αντισημιτισμού σε εξτρεμιστικά μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο. Η ελληνική κυβέρνηση, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (KIΣE) και η πρεσβεία του Ισραήλ καταδίκασαν απερίφραστα τα γεγονότα βανδαλισμού κατά των εβραϊκών χώρων.

Ενίσχυση των σχέσεων

Την ίδια στιγμή, ο διάλογος που εγκαινιάσθηκε χθες δίνει μια επιπλέον διάσταση στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πορεία διαρκούς ενίσχυσης και εμβάθυνσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η συνάντηση έγινε παραμονή της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, για τις εργασίες της 5ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία εντάσσεται ακριβώς στη διαδικασία εμβάθυνσης της συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο και ενίσχυσης της σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει ευρύτερες προκλήσεις, όσον αφορά την ασφάλεια.

Το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου στην Αθήνα συμπίπτει με τις αποφάσεις που έλαβαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την υιοθέτηση του ορισμού της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) για τον αντισημιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή