«Καλή χρονιά» με 92 νέα λεωφορεία

«Καλή χρονιά» με 92 νέα λεωφορεία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε ο δρόμος για την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΑ μετά την έγκριση ένταξης της πράξης «Προμήθεια νέων οχημάτων ΟΑΣΑ» στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της περιφερειακής κινητικότητας και των πολυτροπικών μεταφορικών συνδέσεων της Περιφέρειας Αττικής», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η υπογραφή της παραπάνω πράξης, ύψους 29,96 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τον ΟΑΣΑ, στις αρχές του νέου έτους. Ειδικότερα η προμήθεια αφορά:

1. Είκοσι οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, τεχνολογίας ΕURO VI.

2. Εξήντα οχήματα με κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), τεχνολογίας ΕURO VI.

3. Δώδεκα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (αυτονομία κίνησης), μικρού μεγέθους.

«Πρόκειται για ένα πρώτο, αλλά καθοριστικό βήμα για την ανανέωση του γηρασμένου στόλου των οχημάτων του ομίλου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προμήθεια άλλων 400 λεωφορείων και τρόλεϊ νέας τεχνολογίας».

Ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων έχει σημαντικό αντίκτυπο στο συγκοινωνιακό έργο της εταιρείας, με τους επιβάτες να βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με καθυστερήσεις δρομολογίων και σημαντικές αναμονές στις στάσεις.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2017 οι ΟΣΥ διέθεταν 2.021 θερμικά οχήματα μέσης ηλικίας περίπου 14,8 ετών και περίπου 354 ηλεκτροκίνητα (τρόλεϊ) ηλικίας 16,2 ετών.

Από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν τα μισά βγαίνουν από τα αμαξοστάσια και αυτό γιατί η έλλειψη ανταλλακτικών δεν επιτρέπει την επιδιόρθωση των βλαβών των οχημάτων. Ο στόλος των ΟΣΥ μετρούσε το 2012 συνολικά 2.139 θερμικά οχήματα και 366 ηλεκτροκίνητα. Στο μεταξύ, το 2017 τα εκτελεσθέντα οχηματοχιλιόμετρα είναι μειωμένα κατά 3,3% σε σχέση με το 2016, ενώ τα δρομολόγια έχουν περιοριστεί κατά 3,9%. Ο προγραμματισμός θέλει 2,3% λιγότερα δρομολόγια σε σχέση με το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή