ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζει η Αμυγδαλέζα που θα έκλειναν…

synechizei-i-amygdaleza-poy-tha-ekleinan-amp-8230-2293688

Μια τροπολογία που πέρασε σε ανύποπτο χρονικό διάστημα πριν από μερικούς μήνες και μια υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, αποκαλύπτουν τη σύνδεση της ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας Α.Ε.) με τα ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών), μια σύμπραξη που εγείρει πολλά ερωτήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέντρα κράτησης μεταναστών αποτελούν αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εφόσον πρόκειται για φυλακές με τις ανάλογες απαγορεύσεις.

Συγκεκριμένα η ΑΕΜΥ, η οποία τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και διαχειρίζεται την πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, το κέντρο υγείας Κερατέας αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, όπως αναφέρεται στην εν λόγω υπουργική απόφαση (αριθμ. 8038/23/22-πζ΄) επιχορηγείται με 7.111.445 ευρώ (για μία τριετία) από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) προκειμένου να προσλάβει προσωπικό για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης και διερμηνείας στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Αποκάλυψη

Παράλληλα, στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να κλείσει την Αμυγδαλέζα, όπως διατεινόταν ότι θα κάνει όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αλλά αντίθετα παρατείνει τη λειτουργία της όπως και των υπόλοιπων ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργούν στη χώρα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Πρόκειται για κέντρα κράτησης που φιλοξενούν αλλοδαπούς οι οποίοι δεν έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και άρα προβλέπεται η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η συνολική χρηματοδότηση που απαιτείται για τη λειτουργία των κέντρων –που αφορά κυρίως τα λειτουργικά και τα έξοδα σίτισης– υπολογίζεται σε συνολικά 73.688.043,21 ευρώ (για μία τριετία), κονδύλια που θα διαχειριστεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο θα λάβει και τη σχετική χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη λειτουργία των ΠΡΟΚΕΚΑ θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ), κονδύλια δηλαδή που έστω τυπικά αφορούν τη στήριξη και τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.

Ηταν Νοέμβριος του 2014, όταν ο 26χρονος Μοχάμεντ Ασφάκ από το Πακιστάν, που έπασχε από την καρδιά του, έχασε τη ζωή του γιατί δεν του παρασχέθηκαν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες. Το περιστατικό έγινε στην Αμυγδαλέζα, τον χώρο κράτησης τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «Νταχάου» και «Γκουαντάναμο». Την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόρια, ένας 24χρονος, από το Καμερούν αυτή τη φορά, έχασε τη ζωή του από καρδιά. Κάποιες συμπτώσεις ταιριάζουν ανατριχιαστικά…