Αποφεύγοντας το προφανές

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία του τουρισμού φέτος δεν επιτρέπουν ενθουσιασμό. Η ανασφάλεια του Brexit αλλά και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες απ’ όπου προέρχονται οι τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, βάζουν φρένο. Eπίσης, η Τουρκία έχει σταθεροποιηθεί πολιτικά και ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Βέβαια, όλοι γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα γινόταν μια «διόρθωση» στα τρομακτικά νούμερα ξένων επισκεπτών στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Ηταν αναμενόμενο, και σε νησιά όπως η Σαντορίνη, είναι πλέον αναγκαίο.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο θέμα του μαζικού τουρισμού, του φαστ φουντ τουρισμού που αφήνει πληγές στο πέρασμά του και δυσκολεύει τη ζωή όλων, ντόπιων και τουριστών.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έγιναν πρόσφατα διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού, το κίνημα της «τουριστοφοβίας» φουντώνει, όλο και περισσότερες κυβερνήσεις σκέφτονται τι μέτρα πρέπει να λάβουν ώστε να παίρνουν από τον τουρισμό μόνο τα θετικά. Στη Βενετία λ.χ. το δημοτικό συμβούλιο πριν από λίγες μέρες ψήφισε υπέρ του να επιβληθεί τέλος εισόδου στους επισκέπτες προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τη συντήρηση της πόλης που αποτελεί δημοφιλές Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οι ημερήσιοι επισκέπτες θα καταβάλλουν 3 ευρώ για να απολαύσουν τη Γαληνοτάτη.  

Για να βάλουμε εμπόδια στον μαζικό τουρισμό πρέπει να έχουμε έτοιμη μια νέα πρόταση με μεγάλο ορίζοντα. Στην Ελλάδα η λύση περνάει μέσα και από τη συμπόρευση τουρισμού-πολιτισμού, με στόχευση τον πολυτελή τουρισμό, τους υψηλής μορφωτικής και οικονομικής στάθμης τουρίστες που έχουν μεγάλες απαιτήσεις.

Θέλουν να μάθουν τη σύγχρονη ζωή μιας πόλης, να ενημερωθούν για την πολιτική κατάσταση και την οικονομία, να γνωρίσουν τον μοντέρνο πολιτισμό, το θέατρο, τη μουσική, το μπαλέτο, την αρχιτεκτονική, τη νέα ελληνική γαστρονομική σκηνή. Και να ξεναγηθούν στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με έναν τρόπο πρωτότυπο. 

Σε αυτούς τους τουρίστες πρέπει να πούμε μια διαφορετική ιστορία. Αποφεύγοντας το προφανές, να ενώσουμε διαφορετικές κουκκίδες για να σχηματίσουμε μια άλλη εικόνα της Ελλάδας μακριά από τα στερεότυπα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή