ΕΑΠ: Εντονες αντιδράσεις για τη συγχώνευση

ΕΑΠ: Εντονες αντιδράσεις για τη συγχώνευση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται οι αντιδράσεις από τους διδάσκοντες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) για την πρόταση συγχώνευσής του με μια σχολή του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις υπάρχουν και για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ που έχουν έδρα στη Δυτική Μακεδονία. «Γαβρόγλου, δεν κάνεις ούτε για τσοπάνης», φώναζαν φοιτητές προς τον υπουργό Παιδείας κατά την επίσκεψή του, το περασμένο τριήμερο, στην Κοζάνη, με στόχο να προωθήσει το σχέδιο της συγχώνευσης.

Ειδικότερα, χθες οι τρεις κοσμήτορες του ΕΑΠ (Αντώνης Λιοναράκης, Αθανάσιος Μιχιώτης, Ιωάννης Καλαβρουζιώτης) και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών ΔΕΠ του ΕΑΠ Αυγουστίνος Δημητράς απηύθυναν επιστολή προς τους βουλευτές, ζητώντας να μην συναινέσουν στη συγχώνευση του ΕΑΠ με άλλο ίδρυμα. «Μια τέτοια προοπτική, που δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά, θα ακυρώσει την επένδυση που έκαναν στην εκπαίδευση οι πάνω από 30.000 απόφοιτοι του ΕΑΠ, οι οικογένειές τους και οι 40.000 τωρινοί φοιτητές του», λένε οι διδάσκοντες, προσθέτοντας ότι η πρόταση του διορισμένου προέδρου του ΕΑΠ περί συγχώνευσής του με σχολή ΤΕΙ είναι αυθαίρετη. «Δεν υπήρξε καμία “εκ των κάτω πρόταση/εισήγηση” για συγχώνευση, καθώς η ιδέα της συγχώνευσης εκφράστηκε αυθαίρετα από τον διορισμένο πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΠ, χωρίς καμία έγκριση από κανένα θεσμικό όργανο του ΕΑΠ, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητά του». Μάλιστα τονίζουν ότι «στην περίπτωση του ΕΑΠ, είναι αντίθετη σύσσωμη όχι μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΑΠ, αλλά και η ίδια η κοινωνία, που επί 20 και πλέον χρόνια έχει αγκαλιάσει τον θεσμό της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που προσφέρει το ΕΑΠ, όπως αποδεικνύουν και οι περίπου 10.000 υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί και αντιτίθενται στη συγχώνευσή του».

Ηδη, πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί κατά της συγχώνευσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου έχει δηλώσει ότι το υπουργείο θα καταθέσει τη δική του πρόταση εντός της εβδομάδας, ωστόσο την ίδια στιγμή μετρά το μέγεθος του πολιτικού κόστους που θα υποστεί εάν επιμείνει στην υπάρχουσα πρόταση. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ηγετικά στελέχη του υπουργείου θεωρούν ότι οι 42 μόνιμοι διδάσκοντες του ΕΑΠ που αντιδρούν έχουν μικρό πολιτικό βάρος, αφού η αχαϊκή κοινωνία (όπου η έδρα του ΕΑΠ) παρουσιάζεται θετική.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε θετικός το όνομα του κάθε ΑΕΙ να μην έχει μόνο γεωγραφική αναφορά, αλλά και μια ιστορική αναφορά. «Να ξαναδούμε όχι μόνο τα ονόματα της αρχαιότητας. Έχουμε τον Ρήγα Φεραίο (για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), έχουμε τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή για το Πανεπιστήμιο Θράκης», σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, προσθέτοντας ότι για το θέμα θα αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες και τα πανεπιστήμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή