«Οχι» στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης από κατοίκους

«Οχι» στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης από κατοίκους

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή τους στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην Αθήνα εκφράζουν 14 σύλλογοι κατοίκων περιοχών της πρωτεύουσας, που κατηγορούν το υπουργείο για πειράματα και θεσμοθέτηση εντός του οικιστικού ιστού νησίδων χρήσης ουσιών.

Την παραμονή της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, διάταξη του οποίου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών, 14 σύλλογοι κατοίκων από περιοχές της Αθήνας (Εξάρχεια, Πεδίον του Αρεως, Κολωνάκι, Πλάκα, πλ. Αμερικής, Κυψέλη, Κάτω Πατήσια, Κεραμεικός, Βοτανικός-Ρουφ) απέστειλαν ανοιχτή επιστολή με την οποία λένε «όχι στα πειράματα με τον θάνατο στις γειτονιές της Αθήνας». Οπως τονίζουν στην επιστολή, με τη συγκεκριμένη διάταξη δεν δίνεται λύση στις πιάτσες εμπορίας και διακίνησης και στην εγκληματικότητα, αλλά αντίθετα θεσμοθετούνται νησίδες μέσα στον οικιστικό ιστό, όπου η αστυνομία δεν θα έχει δικαιοδοσία καταστολής της διακίνησης ναρκωτικών.

Οι σύλλογοι επικαλούνται και το παράδειγμα των κέντρων χορήγησης μεθαδόνης μέσα στις γειτονιές της πόλης, «τα οποία», όπως σημειώνουν, «οδήγησαν στη δημιουργία νέων εστιών εμπορίας και χρήσης». Και τονίζουν: «Οι κάτοικοι της Αθήνας, έχοντας υποφέρει την τελευταία δεκαετία τραγικά από την εξαθλίωση που προκαλούν τα ναρκωτικά, δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στη λειτουργία τέτοιων πειραμάτων ξανά στις γειτονιές μας». Προτείνουν, δε, εφόσον επιμείνει η κυβέρνηση στη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, αυτοί να φιλοξενηθούν στα υπάρχοντα νοσοκομεία της Αττικής, όπως έγινε και με τα κέντρα χορήγησης μεθαδόνης.

Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία από συγκεκριμένους φορείς (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) χώρων στους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών θα κάνουν χρήση της ουσίας τους υπό την εποπτεία επιστημόνων και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Η διάταξη παραπέμπει σε υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προδιαγραφών λειτουργίας αυτών των χώρων. Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι σε πρώτη φάση να λειτουργήσει πιλοτικά ένας χώρος εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ) στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμη σε ποιο σημείο. Αλλωστε, μετά την ψήφιση της διάταξης θα ακολουθήσει υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των όρων και των προδιαγραφών λειτουργίας των ΧΕΧ, και η οποία θα ορίσει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μόλις το υπουργείο Υγείας καταλήξει στις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι ΧΕΧ, τότε θα ζητήσει να έρθει σε διάλογο με τους κατοίκους της πόλης και φορείς που τους εκπροσωπούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή