Παράταση θητείας για στελέχη Δημοσίου

Παράταση θητείας για στελέχη Δημοσίου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπολογία, τη δεύτερη κατά σειράν, με την οποία εξακολουθεί να παραμένει «στον πάγο» η διαδικασία επιλογής των επικεφαλής του Δημοσίου από το μητρώο επιτελικών στελεχών κατέθεσε η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο παράταση τουλάχιστον έξι με εννέα μηνών στους νυν επικεφαλής, οι οποίοι επί του παρόντος διορίζονται με υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, οι θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών και εν γένει επικεφαλής ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ που αδειάζουν από 1/1/2019 και εφεξής, προκηρύσσονται εντός δύο μηνών και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν κατά τις 31/12/2018.

Επίσης, προβλέπει ότι παρατείνονται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού οι θητείες που λήγουν. Με δεδομένο ότι ο νέος τρόπος επιλογής των επιτελικών στελεχών του Δημοσίου γίνεται από το μητρώο και μέσω ΑΣΕΠ, από την προκήρυξη μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την Ν.Δ. η οποία, διά του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Γεωργαντά, κάνει λόγο «για ακύρωση του νόμου για τη λειτουργία του μητρώου επιτελικών στελεχών του Δημοσίου». «Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν εφάρμοσε τον δικό της νόμο ούτε σε μία περίπτωση στα νομικά πρόσωπα… ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν ψήφισε με πανηγυρικό τρόπο ένα νόμο του οποίου την εφαρμογή ανέβαλε στη συνέχεια ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους τα κομματικά της στελέχη», αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με τον ν. 4369/2016, ο οποίος συμπεριελήφθη στο μνημόνιο στο πλαίσιο αποκομματικοποίησης του Δημοσίου, από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν ξεκίνησε η λειτουργία του μητρώου, οι συγκεκριμένες θέσεις σε ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ θα έπρεπε να καλύπτονται μέσω αυτού. Μάλιστα, προβλεπόταν ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις με το νέο σύστημα, ανεξαρτήτως χρόνου λήξης θητείας.

Τον Ιούλιο του 2018, η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν και δεύτερη παράταση θητείας μέχρι τις 30/12/2018 και ότι όσες θέσεις αδειάζουν από 1/1/2019 θα καλύπτονται από το μητρώο.

Κύκλοι της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι στο μεσοδιάστημα των δύο τροπολογιών, σε περιπτώσεις κένωσης θέσεων λόγω παραίτησης ή θανάτου, τοποθετήθηκαν εκ νέου «ημέτεροι» με αποτέλεσμα η θητεία τους να ανανεωθεί για ακόμη τρία ή τέσσερα χρόνια. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί εκ νέου, δεδομένου ότι στην πρόσφατη τροπολογία τονίζεται ότι «μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμόζονται οι διατάξεις που ίσχυαν κατά τις 31/12/2018».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μητρώο χρησιμοποιείται για την ανάδειξη των νέων γενικών γραμματέων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT