Ας το κάνουμε όπως οι Τούρκοι

Ας το κάνουμε όπως οι Τούρκοι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα εγκαίνιά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, αφού θυμήθηκε τα νιάτα του όταν εργαζόταν σε εταιρεία προϊόντων ντελικατέσεν και πήγαινε συχνά εκεί για διανομές σε εμπόρους, αναφέρθηκε στο κόστος της ανακαίνισης το οποίο άγγιξε τα 4 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμη κι αν υπάρχει μια μικρή υπερβολή στα λόγια του, όχι κάτι ασυνήθιστο βέβαια για τον πρόεδρο της Τουρκίας όταν απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο, το παζάρι των μπαχαρικών ή «Αιγυπτιακό παζάρι» – ονομάστηκε έτσι πιθανότατα γιατί χτίστηκε με έσοδα από την Αίγυπτο όταν αυτή αποτελούσε διοικητική περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας–, άξιζε ένα υψηλής ποιότητας λίφτινγκ, άλλωστε η τελευταία φορά που ανακαινίστηκε ήταν πολλά χρόνια πριν, το 1945 συγκεκριμένα.

Είναι ένα εμβληματικό οικοδόμημα, έργο του αρχιτέκτονα Νταβούτ Αγά που ξεκίνησε να το χτίζει το 1597 για να ολοκληρωθεί 60 χρόνια αργότερα, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά της Πόλης μετά το «Μεγάλο παζάρι», και προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι του έργου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τη σημασία του για την πόλη και την οικονομία, έκαναν τις εργασίες με τέτοιο τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία του. Επί πέντε χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2018 τα συνεργεία έπιαναν δουλειά όταν η αγορά έκλεινε και σταματούσαν λίγο πριν ανοίξει για να υποδεχθεί τον κόσμο.

Η σοβαρότητα με την οποία οι τουρκικές αρχές αντιμετώπισαν ένα τοπόσημο της Κωνσταντινούπολης τόσο σημαντικό όχι μόνο για την ιστορική και αρχιτεκτονική του αξία, αλλά και λόγω της συνεισφοράς του στην τοπική οικονομία, είναι ένα καλό παράδειγμα για τη δημοτική αρχή της Αθήνας που χρόνια τώρα μένει στην πρόθεση και δεν κάνει πράξη την αναμόρφωση της Βαρβακείου Αγοράς. Η «Κ», πριν από λίγες μέρες, παρουσίασε τη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Αθηνών με τη συμβολή της εταιρείας συμβούλων ΑΜΒΙΟ Α.Ε. για ένα γερό λίφτινγκ στην κεντρική αγορά της πόλης, μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί η πλατεία και θα αξιοποιηθεί η τουριστική δυναμική της περιοχής γενικότερα.

Η μελέτη υπάρχει, αρκεί να μη μείνει στα συρτάρια. Η δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, έχει ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσει. Θα είναι πραγματικά σπουδαίο για την Αθήνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή