Ειδική υπηρεσία για ΑμεΑ στα ΚΕΠ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσλήψεις στα ΚΕΠ αλλά και την αναβάθμισή τους προκειμένου να γίνουν «φιλικά» προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση ειδικής υπηρεσίας για ΑμεΑ, στην οποία θα προσληφθούν δημόσιοι υπάλληλοι με απαραίτητο προσόν την πιστοποιημένη γνώση γραφής Braille και της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, προκειμένου να εξυπηρετούνται αποτελεσματικότερα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Παράλληλα, στην τροπολογία προβλέπεται η δημιουργία νέων οργανικών θέσεων στην κλάδο διεκπεραίωσης υποθέσεων πολιτών.

Οπως σημείωσε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή, προχωράει άμεσα η διαδικασία της κάλυψης των 155 κενών οργανικών θέσεων στα ΚΕΠ με ανοικτή προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ, με την οποία θα αναγνωρίζονται και θα «πριμοδοτούνται» η εμπειρία και η προϋπηρεσία σε αντίστοιχες θέσεις ΚΕΠ. Οι νέες θέσεις θα συσταθούν με κοινή υπουργική απόφαση μετά γνώμη του οικείου φορέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη γεωγραφική θέση και τον μόνιμο πληθυσμό του οικείου δήμου.

Η ενίσχυση των ΚΕΠ με ανθρώπινο δυναμικό, πέραν της ουσιαστικής συμβολής τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών, συντελείται στο πλαίσιο της μετάβασής τους στην ψηφιακή εποχή. Εντός του 2019 τα ΚΕΠ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα μεταβούν στην ψηφιακή εποχή, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να εξυπηρετούνται ταχύτερα «με το πάτημα ενός κουμπιού» και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να προχωρούν σε συλλογή δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τα σχεδιαζόμενα, θα εφαρμοστεί η λογική του once only για την υποβολή δικαιολογητικών, γεγονός που σημαίνει ότι δικαιολογητικά που έχουν προσκομιστεί σε δημόσιες αρχές δεν απαιτείται να υποβληθούν ξανά. Με τα ψηφιακά ΚΕΠ θα αρκεί η υποβολή του αιτήματος, διά ζώσης ή online, και άμεσα ο πολίτης θα λαμβάνει απάντηση ότι μπορεί να παραλάβει το έγγραφο που αιτήθηκε ή ότι δεν μπορεί να το λάβει για συγκεκριμένους λόγους.

Επί του παρόντος υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής ολοκλήρωσης για περίπου 50 διαδικασίες μέσω της πύλης ΕΡΜΗΣ, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο σύνολο των 8.519.381 υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν από τα ΚΕΠ της χώρας το 2017, τα 4.940.205 διεκπεραιώθηκαν ηλεκτρονικά.

Εν τω μεταξύ, νέες προσλήψεις την επόμενη τριετία βάσει του νέου πολυετούς σχεδιασμού, εξήγγειλε από τη Βουλή και ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στους νησιωτικούς και στους μικρούς απομακρυσμένους δήμους. Οπως επεσήμανε ο ίδιος, «ήδη έχουν κληθεί οι φορείς της αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις προτάσεις τους». Ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε επίσης τη θέσπιση ρύθμισης προκειμένου να διευθετηθεί «το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών», σημειώνοντας ότι οι εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπιστούν συνολικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT