Απλή αναλογική σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης διαφαίνεται μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης, με σημείο αιχμής αυτή τη φορά την πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών να επεκτείνει την απλή αναλογική στις εκλογές της ΚΕΔΕ και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Επί του παρόντος, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δηλώνουν άγνοια, ενώ με δηλώσεις στην «Κ» ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στηλιτεύει την απουσία διαλόγου από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Δεν μας έχει ενημερώσει κανείς. Θα πρέπει να προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση εάν ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνο νομοθετική».

Ο κ. Πατούλης παραπέμπει στην πρόσφατη ρύθμιση για το «σπάσιμο» συγκεκριμένων δήμων «που έγινε σε άτακτο χρόνο, χωρίς διαβούλευση», ενώ ασκεί κριτική στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, σχολιάζοντας ότι «όταν έλεγε ότι θα κάνει πολιτική, εννοούσε ότι θα φέρει την αναλογική που δεν λύνει τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων την αύξηση του αριθμού των μελών της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ από την οποία εκλέγεται το Δ.Σ. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων θα είναι τουλάχιστον ίσος με αυτόν των δημάρχων, και συνεπώς η γενική συνέλευση θα αριθμεί πλέον περί τα 700 με 800 μέλη, αντί των 500 που μετράει σήμερα.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αλλάξει και η σύνθεση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πλέον να συμμετέχει σε αυτό ίσος αριθμός δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Αλλαγές όμως προωθούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην εκλογή εκπροσώπων για τις γενικές συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων από τα δημοτικά συμβούλια. Επί του παρόντος, τα 3/5 των εκπροσώπων προέρχονται από την πλειοψηφία και το ποσοστό συμπληρώνουν οι άλλες παρατάξεις. Οι προωθούμενες διατάξεις, κατά πληροφορίες, θα προβλέπουν ότι οι εκπρόσωποι στις γενικές συνελεύσεις θα εκλέγονται ανάλογα με το ποσοστό που έχει κάθε παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT