Ξεκινάει άμεσα η συνεργασία ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκινάει άμεσα η συνεργασία ΟΑΣΑ και ΕΛ.ΑΣ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιθέσεις, βανδαλισμοί, κλοπές επικυρωτικών μηχανημάτων, ακόμη και βία κατά ελεγκτών κομίστρου συνθέτουν την εικόνα μερίδας των μετακινήσεων στην πρωτεύουσα εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Η διοίκηση του ΟΑΣΑ παρέπεμπε στην αστυνομία, η αστυνομία στο αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη αποφάσεων και κάπως έτσι παρήλθε ο καιρός και οι καταστροφές συνεχίζονταν χωρίς εμπόδια. Οι εξαγγελίες την τελευταία διετία υπήρξαν πολλές, αλλά εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, δεν άλλαξαν ιδιαίτερα τα δεδομένα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να προσέρχονται στις δουλειές τους υπό τον φόβο των επιθέσεων. Τον περασμένο Δεκέμβριο και με απόσταση περίπου τριών ετών από την πρώτη επίθεση που σημειώθηκε στο μετρό, βρέθηκε και νομοθετήθηκε η λύση. Ο προγραμματισμός ήθελε την Ελληνική Αστυνομία να αναλαμβάνει τη φύλαξη σταθμών του μετρό με αντάλλαγμα την παροχή δωρεάν μετακίνησης των ενστόλων της ΕΛ.ΑΣ. με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σχετική κοινή υπουργική απόφαση μεταξύ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών (κ.κ. Γεροβασίλη, Σπίρτζη) που προέβλεπε ότι ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στους αστυνομικούς προσωποποιημένες επαναφορτιζόμενες κάρτες, με τις οποίες θα μετακινούνται δωρεάν σε όλα τα μέσα. Τρεις μήνες αργότερα, χθες, καταρτίστηκε ο αναλυτικός πίνακας με τις δράσεις που θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν των σχετικών υποδείξεων του ΟΑΣΑ.

Οι δράσεις ανέρχονται σε οκτώ και εκτός από τα ζητήματα ασφάλειας φαίνεται ότι επανενεργοποιούνται οι λεωφορειολωρίδες με αυστηροποίηση της –απούσας σήμερα – αστυνόμευσης.

Συστηματικοί έλεγχοι

Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέσει αστυνομικούς οι οποίοι θα διενεργούν καθημερινούς ελέγχους σε συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές, στις οποίες παρατηρούνται συχνά προβλήματα. Οι γραμμές έχουν καθοριστεί από τον ΟΑΣΑ και στόχος είναι οι συστηματικοί έλεγχοι για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών. Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο δίκτυο. Εμφαση αναμένεται να δοθεί στη διέλευση των λεωφορείων από την οδό Πατησίων, στο ύψος του Πολυτεχνείου, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης δρομολογίων (όχι μόνο κατά τις ώρες αιχμής). Η ΕΛ.ΑΣ. θα διαθέσει επίσης συγκεκριμένο αριθμό αστυνομικών και ειδικών φρουρών σε σταθμούς του μετρό, οι οποίοι θα έχουν ως αποκλειστική απασχόληση τη φύλαξη των σταθμών.

Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ. θα συνδράμει το έργο των ελεγκτών κομίστρου παρεμβαίνοντας άμεσα σε περίπτωση εντάσεων, διαμαρτυριών, επιθέσεων λαθρεπιβατών κ.λπ. Για τη διευκόλυνση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΑ η ΕΛ.ΑΣ. αναλαμβάνει την οργάνωση καθημερινής αστυνόμευσης των προβληματικών σημείων του δικτύου των αστικών συγκοινωνιών (π.χ. στροφές, στάσεις, πιάτσες ταξί, ράμπες ΑμεΑ κ.λπ.) με τη διάθεση τροχονόμων που θα διενεργούν ελέγχους σε τουλάχιστον 15 σημεία, ανάλογα με τα συγκοινωνιακά δεδομένα. Επιπλέον, οργανώνεται η καθημερινή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, ώστε να γίνεται αντιληπτή συνεχώς η παρουσία της Τροχαίας. Την ίδια στιγμή εντατικοποιείται η επεξεργασία των φωτογραφιών (των παραβάσεων στις λεωφορειολωρίδες) στα αντίστοιχα τμήματα της Τροχαίας και η αποστολή των σχετικών κλήσεων. Το έργο αυτό θα ανατεθεί σε τροχονόμους που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο. Συνολικά δέκα γερανοφόρα οχήματα του ΟΑΣΑ θα επανδρωθούν από τροχονόμους ώστε να πραγματοποιείται άμεσα η όποια απαιτούμενη παρέμβαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή