Ενας διαγωνισμός για 92 λεωφορεία, 3 τύπων

Ενας διαγωνισμός για 92 λεωφορεία, 3 τύπων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια ανάσα από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 92 –από τα συνολικά 492– σύγχρονων αστικών λεωφορείων που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΟΑΣΑ βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών. Η συνολική προμήθεια αφορά οχήματα που θα αντικαταστήσουν τα μισά από τα λεωφορεία που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας. Στα τέλη του 2018 η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΠΕΠ Αττικής την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα, έναντι ποσού ύψους 30 εκατ. ευρώ. Τη διενέργεια του διαγωνισμού αναλαμβάνει ο ΟΑΣΑ και θα αφορά την προμήθεια τριών διαφορετικών τύπων λεωφορείων. Ειδικότερα, πρόκειται για 20 οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI, 60 οχήματα με κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ΕURO VI και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, μικρού μεγέθους (mini bus), χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και με αυτονομία κίνησης, συμπεριλαμβανομένου του συνοδευτικού εξοπλισμού και υποδομών (π.χ., φορτιστές) που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν τη διαγωνιστική διαδικασία να περιλαμβάνει μία προκήρυξη διαγωνισμού και όχι τρεις (έναν για κάθε τύπο λεωφορείου), με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, θα παρέχεται η δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στη διεκδίκηση όσων τύπων επιθυμούν.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του διαγωνισμού έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί κανείς να συμμετάσχει μόνο για έναν τύπο, δύο τύπους ή ακόμη και για τους τρεις τύπους λεωφορείων. Δεν υπάρχει δέσμευση, βάσει του διαγωνισμού, συμμετοχής και για τους τρεις τύπους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχόλια επί των τεχνικών προδιαγραφών έχουν υποβάλλει μεγάλοι κατασκευαστές, όπως MAN, Petropoulos, Solaris, Iveco κ.ά., γεγονός που υποδηλώνει σημαντικό ενδιαφέρον για το έργο των συνολικά 30 εκατ. ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται άλλος διαγωνισμός από το υπουργείο Υποδομών για την προμήθεια 750 αστικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 16 Νοεμβρίου και διήρκησε έναν μήνα. Η προμήθειά τους θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ. Το ΕΣΠΑ θα αποδεσμεύσει περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αναλάβει η ΕΤΕπ. Το εκτιμώμενο κόστος αγγίζει τα 220 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η δημοπράτηση της εν λόγω προμήθειας αναμένεται μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τα 92 λεωφορεία. Επτά μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται η έλευση του πρώτου οχήματος και σε 18 μήνες η ολοκλήρωση της προμήθειας που περιλαμβάνει τα 400 λεωφορεία της Αθήνας, τα οποία χωρίζονται ως εξής: 170 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου, 50 πετρελαίου.

Συνολικά με την προμήθεια των 492 λεωφορείων θα περιλαμβάνεται και η πολυετής συντήρησή τους, ενώ θα είναι: 182 ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου και 130 πετρελαίου (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).

Για τη Θεσσαλονίκη, ο διαγωνισμός που θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Υποδομών (κοινός με εκείνον για την Αθήνα) αφορά την προμήθεια 350 λεωφορείων, που χωρίζονται σε 150 ηλεκτρικά, 150 φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου.

Ηλεκτροκίνηση

Απομακρύνεται η ιδέα της διευρυμένης ηλεκτροκίνησης στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει παραδοχή πως αποτελεί το μέλλον στις συγκοινωνίες, το κόστος παραμένει αρκετά υψηλό. «Η αυτονομία των λεωφορείων συνεχώς βελτιώνεται, ενώ το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους είναι μηδενικό», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «το κόστος απόκτησής τους παραμένει υψηλό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή