Σύστημα παραπομπών στην Υγεία χωρίς οικογενειακό γιατρό

Σύστημα παραπομπών στην Υγεία χωρίς οικογενειακό γιατρό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και χωρίς τον αναγκαίο αριθμό οικογενειακών γιατρών, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών των πολιτών σε εξειδικευμένη φροντίδα. Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, δημοσιεύθηκε χθες υπουργική απόφαση για τον νέο τρόπο διαμόρφωσης του προγράμματος επισκέψεων των γιατρών κέντρων υγείας. Σύμφωνα με αυτό, αναλόγως με το πόσοι οικογενειακοί γιατροί υπάρχουν σε κάθε περιοχή θα υπολογίζεται και ο αριθμός επισκέψεων σε γιατρούς κέντρων υγείας, ο οποίος θα «δεσμεύεται» μόνο για όσους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε οικογενειακό γιατρό.

Ετσι, εάν σε μία περιοχή οι οικογενειακοί γιατροί καλύπτουν ποσοστό 0,01% έως 20% του πληθυσμού, ο κάθε ειδικός γιατρός του κέντρου υγείας θα πρέπει να δεσμεύει μία από τις 26 επισκέψεις που δέχεται ημερησίως, για πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι και έχουν λάβει παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό. Ο αριθμός των «δεσμευμένων» επισκέψεων θα αυξάνεται όσο αυξάνεται και το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακό γιατρό. Εάν αυτό ξεπερνά το 80%, τότε οι 19 από τις 26 επισκέψεις θα πρέπει να αφορούν εγγεγραμμένους σε οικογενειακό γιατρό πολίτες. Εκτός του συστήματος παραπομπών τίθενται οι γυναικολόγοι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, οδοντίατροι και ορθοδοντικοί.

Σύστημα παραπομπών στην Υγεία χωρίς οικογενειακό γιατρό-1

Για τον υπολογισμό του ποσοστού κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακό γιατρό, αξιοποιούνται –δεν αναφέρεται στην υπουργική απόφαση πώς– πληθυσμιακά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κατάλογος των οικογενειακών γιατρών και τα όρια ευθύνης του κάθε τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή του δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο υπολογισμός θα γίνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και όχι από μία κεντρική υπηρεσία, γεγονός που ελλοχεύει τον κίνδυνο εφαρμογής από κάθε ΥΠΕ διαφορετικής μεθοδολογίας. Σε κάθε περίπτωση, ο μικρός αριθμός των οικογενειακών γιατρών (δεν ξεπερνούν τους 1.200 για το σύνολο του πληθυσμού) θέτει εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα.

Εν τω μεταξύ, παράταση για έξι μήνες έδωσε το υπουργείο στις προσωρινές αμοιβές των ιδιωτών οικογενειακών γιατρών. Αν και αρχικά προβλεπόταν ότι για έξι μήνες –και έως ότου προσδιοριστεί η αμοιβή τους βάσει του αριθμού των πολιτών που θα έχουν εγγραφεί σε αυτούς– θα λαμβάνουν 1.800 ευρώ μηνιαίως, με νέα απόφαση ο χρόνος αυτός αυξήθηκε στο ένα έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αιτία για την παράταση είναι ο μικρός αριθμός εγγραφών πολιτών σε ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή