ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιέσεις από αποφοίτους ΤΕΙ

25s1sxl

Τις… πληγές που ανοίγει ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας στο σώμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στην αγορά εργασίας αρχίζουν να ψηλαφούν οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι επαγγελματικοί φορείς και ευρύτερα η κοινωνία. Μάλιστα, στο προεκλογικό πλαίσιο των νέων διατάξεων του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, νέα αιτήματα κατατίθενται προς ικανοποίηση. Ενδεικτικά, απόφοιτοι ΤΕΙ πιέζουν για αυτόματη αναβάθμιση των πτυχίων τους, ενώ από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια θα υπάρχουν φοιτητές τριών κατηγοριών. Σύμφωνα με τον μέσο αριθμό αποφοίτησης ανά έτος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων όλων των ΤΕΙ από ιδρύσεώς τους εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 400.000.

Ειδικότερα, εντείνονται οι πιέσεις από τους πτυχιούχους των ΤΕΙ από το 2001 (τότε τα τεχνολογικά ιδρύματα με νόμο εντάχθηκαν στην ανώτατη εκπαίδευση) και μετά να αναβαθμιστούν τα πτυχία τους, καθώς πλέον τα Ιδρύματά τους έχουν αναβαθμιστεί σε πανεπιστήμια. Ο κύκλος των σχετικών αιτημάτων ξεκίνησε από τους πτυχιούχους του ΤΕΙ Αθηνών και του ΤΕΙ Πειραιώς, τα οποία πέρυσι συνενώθηκαν για να δημιουργηθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Οι πτυχιούχοι των δύο ΤΕΙ ζητούν ισοτίμηση και αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα πανεπιστημιακά, κάτι το οποίο ανέμεναν προ έτους (όταν ιδρύθηκε το Παν. Δυτικής Αττικής) αλλά ακόμη δεν έχει ικανοποιηθεί. Η ολοκλήρωση του σχεδίου απορρόφησης των ΤΕΙ από κάποιο πανεπιστήμιο, όπως ψηφίστηκε στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Παιδείας, άνοιξε τον ασκό των αιτημάτων και από τους αποφοίτους των ΤΕΙ που πρόσφατα έγιναν πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, το θέμα ετέθη μετ’ επιτάσεως από τους αποφοίτους του ΤΕΙ Κρήτης, που πλέον μετεξελίχθηκε σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, οι πτυχιούχοι αναφέρουν ότι στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις μετεξέλιξης ή πανεπιστημιοποίησης Ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκε ισοτίμηση και αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πανεπιστημιακά (π.χ. με το ν.1865/1989 προβλέφθηκε η διαδικασία μετατροπής των πτυχίων ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ), καθώς και οι περιπτώσεις των πτυχίων της ΑΣΟΕΕ, της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, της Παντείου Σχολής και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς. Παράλληλα, από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια θα σπουδάζουν τριών κατηγοριών φοιτητές:

• Οι νυν φοιτητές.

• Εκείνοι που θα εισαχθούν στα νέα τμήματα των «πανεπιστημιοποιημένων» ΤΕΙ (με άγνωστο προς το παρόν πρόγραμμα σπουδών και εκπαιδευτικό προσωπικό) και

• Οι φοιτητές των νυν ΤΕΙ που θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εάν το επιθυμούν να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα για να πάρουν πτυχίο από το νέο πανεπιστημιακό τμήμα που θα δημιουργηθεί με βάση το δικό τους σημερινό τμήμα.

Ενδεικτικά, χθες, η Σύγκλητος του ΑΠΘ επεσήμανε ότι «με τη συνοπτική διαδικασία της τεχνητής πανεπιστημιοποίησης τμημάτων ΤΕΙ και της κατά συρροήν δημιουργίας νέων τμημάτων και σχολών, πολλά από τα οποία είναι συναφή με υπάρχοντα, σε συνθήκες μάλιστα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, οδηγείται σε γενικότερη υποβάθμιση η ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης» το οποίο «ήταν αναγκαίο και έγινε πράξη», και, αγνοώντας το μπαράζ οξύτατων αντιδράσεων (π.χ. το ΕΜΠ, το ΤΕΕ, το ΑΠΘ, οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδος κ.ά.), δήλωσε ότι «βρήκαμε σύμμαχο τη μεγάλη πλειονότητα της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας».