Σεφ μαγειρεύουν για μαθητές

Σεφ μαγειρεύουν για μαθητές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαγητό από διάσημους Ελληνες σεφ και μαγειρεμένο με τοπικά υλικά σχεδιάζεται να σερβίρεται από τον Σεπτέμβριο στα γεύματα που δίδονται στα δημόσια δημοτικά σχολεία. Το σχετικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από την «Μπριγάδα», την Ενωση – ομάδα που έχουν δημιουργήσει επαγγελματίες μάγειροι, παραγωγοί και άλλοι απασχολούμενοι με τη διατροφή, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο στόχος είναι διττός: από τη μία η γαστρονομική εκπαίδευση των μαθητών και η αύξηση της ποικιλίας των τροφών που δοκιμάζουν και από την άλλη η ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής.

Σήμερα μοιράζονται στα δημόσια δημοτικά σχολεία 130.000 γεύματα ημερησίως, ωστόσο προβλέπεται από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να παρέχονται έως και 600.000 ημερησίως. «Εφόσον συμβεί αυτό, έχουμε υπολογίσει ότι οι ποσότητες κρέατος που θα χρησιμοποιούνται θα αντιστοιχούν στο 5% της ελληνικής παραγωγής», τονίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της «Μπριγάδας», σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό θα είναι για την ελληνική κτηνοτροφία, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη γενικότερα», συμπληρώνει.

Οπως παραδέχεται, η αναγνωρισιμότητα που έχουν αποκτήσει πολλοί Ελληνες σεφ μέσα από τα προγράμματα της τηλεόρασης για τη μαγειρική και τη γαστρονομία θα χρησιμοποιηθούν ως τρόπος έλξης και πειθούς για τους μικρούς μαθητές. «Οπως και να το κάνουμε, πιο εύκολα πείθεις ένα παιδί να φάει ένα φαγητό που το έχει μαγειρέψει ο Χ σεφ που τον έχει δει πολλές φορές στην τηλεόραση», επισημαίνει.

Οι σεφ της «Μπριγάδας», η οποία πριν από λίγους μήνες που ιδρύθηκε αριθμούσε 23 μέλη και σήμερα ήδη έχει φτάσει τα 130 (μεταξύ των οποίων παραγωγοί και συνεταιρισμοί), έχουν αναλάβει να φτιάξουν 18 επώνυμα μενού, εκ των οποίων τα εννέα θα φέρουν την υπογραφή συγκεκριμένου μάγειρα και τα υπόλοιπα θα περιέχουν τοπικά φαγητά, έτσι ώστε «τα παιδιά της Αθήνας για παράδειγμα να μάθουν τι τρώνε τα παιδιά στον Εβρο ή στα νησιά και με αυτόν τρόπο να αυξηθεί η ποικιλία των τροφίμων που θα συμπεριλάβουν και στην μετέπειτα ενήλικη ζωή τους», όπως λέει ο κ. Φωτιάδης. Τα συγκεκριμένα μενού σχεδιάζεται να παρουσιαστούν αμέσως μετά το Πάσχα, με σκοπό να εφαρμοστούν άμεσα, έστω πειραματικά.

Παράλληλα, η ομάδα εργάζεται για τη δημιουργία συγκεκριμένων προδιαγραφών τις οποίες σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εργασίας που χρηματοδοτεί τη δράση, θα πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις κέτερινγκ που θα συμμετέχουν στον σχετικό διαγωνισμό. Η χρήση ελληνικού κρέατος και εποχικών προϊόντων για την παρασκευή των σχολικών γευμάτων, θα αποτελούν αναγκαίες προδιαγραφές, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην «Μπριγάδα».

Το επόμενο βήμα αφορά την πραγματοποίηση έρευνας για την καταγραφή των ποσοτήτων τροφίμων που πετιούνται – σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα κάθε πολίτης πετά στα σκουπίδια 280 κιλά τροφίμων τον χρόνο–, έτσι ώστε να οργανωθεί πολιτική σωστής αξιοποίησης της τροφής κυρίως από τα εστιατόρια. «Θα θέλαμε κάποια στιγμή όλοι οι σεφ που συμμετέχουν στην Ομάδα να δεσμευθούν ότι στα εστιατόρια που εργάζονται χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα και μάλιστα από συγκεκριμένους παραγωγούς οι οποίοι θα αναγράφονται στον κατάλογο», καταλήγει ο κ. Φωτιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή