Σκληρή απάντηση δικαστικών στις απειλές «Ρουβίκωνα»

Σκληρή απάντηση δικαστικών στις απειλές «Ρουβίκωνα»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις βαριές απειλές που εκτόξευσε διαδικτυακά ηγετικό στέλεχος της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» κατά των δικαστών, οι οποίοι πρόκειται την προσεχή Πέμπτη να αποφασίσουν για το νέο αίτημα του πολυϊσοβίτη της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα για χορήγηση νέας άδειας, δεν υπήρξε κάποια παρέμβαση από εισαγγελικής πλευράς ούτε κάποια καταδίκη των δηλώσεων αυτών από την πλευρά της πολιτείας. Οι δηλώσεις του ηγετικού στελέχους του «Ρουβίκωνα» κατά της ζωής των δικαστών, τις οποίες επιχείρησε στη συνέχεια να ανασκευάσει, προκάλεσαν όμως έντονη και σκληρή τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που, έστω με καθυστέρηση, αντέδρασε στις πρωτοφανείς δηλώσεις και τις χαρακτήρισε «εγκληματική πράξη» και «κλασική φασιστική μέθοδο».

Ωστόσο, μέσα στο δικαστικό σώμα είναι πολλοί εκείνοι που διατυπώνουν ήδη ερωτήματα για την απραξία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά και τη σιωπή του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις πρωτοφανείς δηλώσεις κατά δικαστικών λειτουργών, με εμφανή στόχο να καμφθεί η βούλησή τους και να χορηγήσουν άδεια στον αρχιεκτελεστή της 17Ν, παρά τη –δεύτερη κατά σειράν– αρνητική τοποθέτηση του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, πέραν της έντονης καταδίκης της απαράδεκτης δήλωσης κατά της ζωής των δικαστών, κάλεσε τους αρμοδίους να λάβουν θέση και να προασπίσουν το αμερόληπτο της δικαστικής κρίσης, συνδέοντας το όλο θέμα άμεσα με την προάσπιση της ίδιας της δημοκρατίας.

«Καθήκον της πολιτείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δικαστών, «είναι να περιφρουρήσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες απειλές που συνιστούν πρόκληση για τη δημοκρατία».

Πάντως, το νέο αίτημα Κουφοντίνα, το οποίο εξετάζεται από δικαστικό συμβούλιο μετά την αρνητική θέση του εισαγγελέα, πρόκειται να κριθεί από πρωτοβάθμιους δικαστές, αποδέκτες των βαρύτατων απειλών που διατυπώθηκαν εις βάρος τους, χωρίς ούτε και η υπεράσπιση Κουφοντίνα να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Ηδη, για ακόμη μία φορά, εισαγγελέας και δικαστές είπαν «όχι» σε χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, με το σκεπτικό ότι οι στυγερές δολοφονίες της 17Ν για τις οποίες έχει καταδικαστεί και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραμένει αμετανόητος δεν επιτρέπουν την υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις για χορήγηση άδειας.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες βαρύτατες απειλές κατά δικαστών λειτουργούν και διαφορετικά, καθώς, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η επίθεση εις βάρος τους αποβαίνει «ατελέσφορη, γιατί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απέδειξαν στην πράξη ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στη συνείδησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή