Αρχισε η κούρσα διαδοχής για Εισαγγελέα και Πρόεδρο Αρείου Πάγου

Αρχισε η κούρσα διαδοχής για Εισαγγελέα και Πρόεδρο Αρείου Πάγου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aρχισε η κούρσα διαδοχής για τις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεαραρχίας καθώς τον προσεχή Ιούνιο αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67έτη) η Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ το ανώτατο δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, χωρίς υπερβολή αδειάζει, καθώς αποχωρούν επίσης πέντε αντιπρόεδροι και πολλοί αρεοπαγίτες.

Η Εισαγγέλεας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειος Πέππας αποχωρούν, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι η διαδικασία που προβλέπεται, διαδικασία προεπιλογής, έχει κατά το νόμο ξεκινήσει.

Η διαδικασία που ήδη ξεκίνησε προβλέπει στάδιο ακρόασης των υποψηφίων από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο.

Ενόψει των αλλαγών στις κορυφαίες της δικαστικής ιεραρχίας ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου αλλά και αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου για τις ηγετικές θέσεις που εκκενώνονται, ενώ πολλά ονόματα ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών έχουν πέσει στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών.

Ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να διαμορφωθεί το τοπίο των πραγματικών διεκδικητών που θα επιλεγούν για τις κορυφαίες δικαστικές θέσεις των επομένων ετών.

Πάντως οι περισσότεροι υποψήφιοι διαθέτουν μόνον μία διετία παραμονής στο δικαστικό σώμα ενώ εκείνοι που έχουν περισσότερα χρόνια είναι χαμλά στην επετηρίδα. Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστούν και οι εκπλήξεις.

Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν εισηγήσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μιχάλη Καλογήρου, ξεκίνησε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη νομοθεσία διαδικασία προεπιλογής ανωτάτων δικαστικών λειτουργών για τον ορισμό Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ίδιο εν συνεχεία θα ακολουθηθεί και για τις θέσεις Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί, όπως προβλέπεται, με τη γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, μετά από ακρόαση των προεπιλεγέντων και θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προαγωγή στις θέσεις αυτές μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή