ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεδρίασε ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα – Πέμπτη ή Παρασκευή η απόφαση

Συνεδρίασε ο Άρειος Πάγος για τον Κουφοντίνα – Πέμπτη ή Παρασκευή η απόφαση

Πιθανότατα μεθαύριο Πέμπτη, ή το αργότερο την Παρασκευή, θα εκδοθεί η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να εξετάσει την αναίρεση που άσκησε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατά της απόφασης των δικαστών του Βόλου, οι οποίοι ομόφωνα απέρριψαν για δεύτερη συνεχή φορά, το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να λάβει νέα άδεια από τις φυλακές.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εξέτασαν την υπόθεση σε συμβούλιο, δηλαδή κεκλεισμένων των θυρών, μελετώντας τα επιχειρήματα της Εισαγγελέως η οποία ασκώντας την αναίρεση, τάχθηκε υπέρ της άποψης, ότι και οι πολυισοβίτες, αν έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο ποινής, μπορούν να πάρουν άδεια. Τελικά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δεν παρέστη στο Ποινικό Τμήμα και εκπροσωπήθηκε από αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Η άσκηση αναίρεση εκ μέρους της ανωτάτους εισαγγελικής λειτουργού προκάλεσε αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και ερωτηματικά, καθώς η ίδια είχε εκφράσει εντελώς αντίθετη θέση, λίγους μήνες πριν, όταν είχε διατάξει πειθαρχικό έλεγχο για τους εισαγγελείς που είχαν συμφωνήσει να δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η ενέργεια της Εισαγγελέως ήρθε σε μια συγκυρία που καθορίστηκε από την πολυήμερη απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος πιέζει για να ικανοποιηθεί το αίτημά του, αλλά και τις καταδρομικές επιθέσεις διαφόρων ομάδων μεταξύ των οποίων και του Ρουβίκωνα, που έφθασαν προ ημερών σε βανδαλισμούς καταστημάτων στη Βουκουρεστίου και σήμερα σε βανδαλισμό της Βουλής, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό και αντιμετωπίστηκε με επιφυλάξεις ως προς την ουσία της και όχι ως προς τη νομιμότητά της καθώς αρμοδιότητα για άσκηση αναίρεση η Εισαγγελέας διαθέτει.

Πάντως, αν γίνει δεκτή η αναίρεση θα ανοίξει ο δρόμος για την επανεξέταση της υπόθεσης και το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, δίδοντάς του την ικανοποίηση ότι τελικώς τα κατάφερε.