Οργιο ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων

Οργιο ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανενόχλητα συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους όλης της χώρας πάνω από 1,5 εκατ. ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ Ι.Χ. καθώς οι έως τώρα εξαγγελίες περί διασταυρώσεων στοιχείων των ιδιοκτητών τους έχουν παραμείνει στη σφαίρα της θεωρίας. Το σύστημα ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή πέρυσι, ωστόσο μέχρι στιγμής εξακολουθεί να μην έχει δοθεί η σχετική εντολή για τη διενέργεια διασταυρώσεων των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών (που εκδίδει τις άδειες κυκλοφορίας) και του υπουργείου Οικονομικών (που εκδίδει τα τέλη κυκλοφορίας).

Τον Οκτώβριο του 2018 είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες δοκιμαστικές διασταυρώσεις στοιχείων των δύο βάσεων δεδομένων, χωρίς να ακολουθήσει αποστολή προστίμων. Το διάστημα εκείνο μάλιστα είχε προκληθεί μια δυσλειτουργία στα ΚΤΕΟ, καθώς είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για ένα Σαββατοκύριακο. Εκείνες τις ημέρες δεν ήταν δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικών παραβόλων για τη διεκπεραίωση εκπρόθεσμων ελέγχων από ΚΤΕΟ. Το σύστημα δοκιμάστηκε, διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί πλήρως, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι αυτή που άφησε τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογεγραμμένη από τον υπουργό Υποδομών σε ένα συρτάρι του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω ΚΥΑ των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση του συστήματος των διασταυρώσεων, αλλά αναμένει ακόμη την υπογραφή του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών μέχρι σήμερα. Ετσι καθίσταται σαφές ότι πριν από τις εκλογές του Ιουλίου δεν θα ενεργοποιηθεί το σύστημα και ουδείς θα λάβει επιστολή με πρόστιμο στο σπίτι. Σημειώνεται μάλιστα ότι η απειλή της αποστολής προστίμων στο σπίτι των ιδιοκτητών ανέλεγκτων από ΚΤΕΟ οχημάτων ήταν αυτή που προ τριετίας περίπου έστειλε χιλιάδες οδηγούς στα ΚΤΕΟ όπου σημειωνόταν συνωστισμός επί ημέρες. Ωστόσο, ακόμη και οι οδηγοί που πέρασαν τότε από ΚΤΕΟ είναι και πάλι υπόχρεοι σε έλεγχο καθώς παρήλθε το διάστημα επανελέγχου. Σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή προστίμων, πέραν του πιθανού ελέγχου της Τροχαίας. Σημειώνεται μάλιστα ότι το ύψος των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή σε έλεγχο ΚΤΕΟ σχετίζεται με την ημερομηνία εκπνοής της προθεσμίας και τον τύπο του οχήματος και κυμαίνεται από 10 έως 124 ευρώ. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι ανέλεγκτα παραμένουν και 700.000 δίκυκλα τα οποία υποχρεούνται πλέον να «περάσουν» την πόρτα των ΚΤΕΟ.

Από τους ελέγχους που διενεργούνται στα ΚΤΕΟ, περίπου 8% των οχημάτων απορρίπτεται και δεν μπορεί να λάβει το πολυπόθητο πιστοποιητικό λόγω εκπομπής υπερβολικών ρύπων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκπροσώπων των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή